Namn: Lösen:

Dyk nr: 70, Storö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-20
MAXDJUP :
8,5 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
2,5 meter
VISAD :
618 ggr

Fredagsdyk på Trassel/Storö med Marcus och Anders stod för programmet. Att vi fick med Marcus var en bonus och glad överraskning. Man såg också på honom hur nöjd och glad han var över att då dyka igen.

Hämtade upp Anders och körde ut emot Vaxholm där vi också skulle möta Marcus. Färjan över och fram-ringlandes på Rindö till Byviksvägen där vi tog spanjack-kurvan ner. Vid bryggan var två dykare på väg ner i vattnet, ena killen kände jag igen sen tidigare, nämligen instruktör Berg.

Vi grejjade, hoppade in sakerna och njöt av mysig sol i de tidiga vårvädret. Körde med min nya mask igen men plockade med en reservmask också ifall den nya skulle börja trilskas.
Vi hoppade i vattnet och simmade runt den yttersta båten. Just då kom Berg och hans polare upp, dom sa sikten var crap vilket lät otroligt, jag tvivlade lite eftersom det var fint här förra helgen.

Vi gick ner och när vi nådde fören besannades mina farhågor, sikten var verkligen dålig. Jag trodde de skulle vara liiite bättre. Det var grönt och slemmigt, va trist men ja ja...vi hade ju ett fint fredagsdyk framför oss, jag var ändå rätt nöjd med att få dyka trassel för andra gången.

Eftersom vi var tre i antal ville man ju hålla rätt på varann men den starka ytljuset i kombination med den grönasikten så bet inte lamporna så bra i botten för kommunikation vilket gjorde de lite halvbesvärligt. Man var tvungen att ockulärt kolla på varann och eftersom vi var tre hade man inte hela tiden stenkoll.

Vi gled omkring på vraket lite planlöst, kollade in skrymslen och vrån så gott de gick. Jag ville inte göra en stagedive ner i luckorna och kolla rummen nedanför eftersom sikten var så kass.
Hände inte så värst mycket mer, vi låg mycket och tränade avvägning, andades komprimerad luft och allmänt njöt av att återigen få dyka.

Fick en upprusning när jag kollade på när Marcus trixade men det gick att stoppa med inflatortömmning. Jag har ännu inte hunnit fixa en 3 mm tjock stump för min dumpventil. Som den är nu känner man inte alls den tunna lilla sytråden som är halcyon-original.

Min lampa slocknade också efter c:a 20-25 minuter. Det verkar inte som batterierna håller vad dom lovar i det 1 gradiga vattnet. Jag trodde inte Li-Ion var lika känsliga som vanliga batterier men det verkar inte bättre. Fick för första gången med D12 dra fram backuppen. Det var lite kul men känns liksom att den inte är så stark som det kanske borde vara. Snålade ju lite när jag handlade backup, borde ju ha spenderat $40 till och fått en Halcyon.

En till intressant sak som hände under dyket, efter ungefär 15 minuter kände man att de gungade till och linor och sånt som låg in vid den där bojjen rörde på sig och riktigt svajjade. Jag kom aldrig på vad det var men jag hörde båtljud också. Självklart var det en av Suomifärjorna som åkte förbi några 100 meter bort.

Det ska betänkas att flera sådana åker igenom skärgården varje dag, vilket enormt slitage jättebåtarna ska ha på allt marint liv och växtlighet i skärgården när dom drar förbi....

När vi kom upp så stod Berg och hans polare och hjälpte oss med fenor och sånt från bryggan. Tack! Det var jättesnällt.

Fint dyk och trevligt att få ut Marcus igen. Hoppas de blir fler tillfälle inom en snar framtid. Det var nog sista Trassel denna säsong, båtarna börjar väl gå om ett par veckor.

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Trassel" eller "m/s Storö" Rindö