Namn: Lösen:

Dyk nr: 71, Hansa, Landsort


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-22
MAXDJUP :
27,4 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
1029 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Återigen en dykdag nere på Landsort med Perre. Efter vissa tveksamheter lördagskväll ringde Perre och väckte mig 7.20 på morgonen, det var bara att lasta bilen och köra ner emot Nynäs med morgonkaffe och lite fil och müsli i magen.

Vi sjösatte Perres båt rätt nedanför hans hus och vi var på väg söderut emot Landsort. Himmerfjärden var helt stilla och det fanns knappt en krusning. Jag tänkte det blir säkert annorlunda ner emot Landsort och speciellt Paula-sidan, men när vi kom ner dit fanns det inte mycket till rörelse på vattnet. Det var hur stilla som helst, eller som Perre kallade förhållandena: "Eldaren väder"

Vi körde ner på västsidan och kollade in vart Paula ligger på GPSen, njöt av de lugnt förhållandena och tog några bilder. Tänkte att på att 40-50 meter ner här börjar vraket.... undrade om man någonsin kommer dyka henne.

Vi körde vidare söderut och hoppades på att söka upp Nicke, vi nådde positionen och det gjorde även 25-30 st sälar som nyfiken på avstånd kollade in oss och båten. Vi sökte av området i säkert 15-20 minuter men gav upp sedan, erkände för oss själva att vi borde haft med oss Peter, då hade vi kunnat använda tekniken bättre.

Efter vi gav upp försöken att hitta Nicke bestämde vi oss för att dyka på Hansa istället. Körde upp efter östsidan, förbi Olegs förlisningsplats och färjebryggan upp till Hansa. Per hivade i ankaret och träffade rätt direkt. Kittade på oss och det kändes helt RÄTT att få komma ner igen. Vi tog med oss kameror och hoppade i. Nedstigningen gick fint, lite fort i början men stoppade farten med vingen och försökte hålla samma fina nedstigningsfart som min buddy.

Efter ungefär 15 meter uppenbarades ett stort område som var vraket Hansa, sikten var otroligt bra. Vi säkrade ankaret när vi kom ner och påbörjade bottenperioden.

Man såg väldigt långt åt vart håll. Vi uppskattar sikten efter dyket till minst 20 meter. Det var häftigare än jag trodde, trasigt men ändå i bättre skick än Oleg Koshevoi. Olika metallkonstruktioner och prylar stack upp lite varstans. Akterut på vraket såg vi rodret, tror jag det var. Mycket häftigt!

Dyket blev grymt! Jag tog några bilder men det är klart de blev helkassa, det är ju fruktansvärt svårt att ta bra bilder. Jag vet i och för sig inte ens hur man ställer in kameran riktigt, då är det inte konstigt att bilderna blir dåliga.

Vi hade nästan slut på bottentid efter nästan 25 minuter på vraket vilket vi fick vara nöjda med. Jag hade nästan inga problem med kylan, var fint att få se ett nytt spännande vrak. Vill gärna tillbaka hit igen snart.

Efter dyket gick vi iland, fyllde paketen och lagade mat. Lax och potatissallad blev det. Var fint med mat och vila efter ett riktigt grymt dyk som Hansa blev.

Vi hade till dyk nr 2 tänkt hitta TB-388 på andra sidan men efter 20 minuters letande gav vi upp och körde ändå belåtna hemåt. Det står i beskrivningen att det ska finnas en gul ring men jag undrar vart den finns...

Tack Per för ännu en grym dykdag.