Namn: Lösen:

Dyk nr: 108, Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-22
MAXDJUP :
17,7 meter
DYKTID :
57 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
546 ggr

2x12

Till listan över saker man kan glömma vid dykning kan vi nu lägga dräktgasflaskan. Detta utöver tidigare tillfällen då jag mitt ute på Ålands hav upptäckt att jag var utan fenor, eller den gången då vi åkt bil och lastat båt och sedan upptäckt att själva dräkten saknades.

Av dessa tre mindre angenäma överraskningar så måste jag säga att dräktgasen kändes som den mest överkomliga. Efter att ha förbannat mig själv och mitt slarvande i ungefär 5 sekunder så misstänkte jag att inflatorslangen med lite vilja och övertalning skulle kunna agera som backup. Sånt där borde man verkligen veta egentligen. Jag gjorde en liten torrsimulering som föll väl ut så med stärkt mod äntrade vi vattnet.

Planen bestod i att ytsimma bort till den nya? bryggan och där leta efter linan för att sedan konferera på toaletten. Mest konferera kring hur squezade vi var. Vi gjorde s-drill och bubblecheck i ytan och därefter gick vi ner och ut längs linan. Vid ungefär 9,5 m kände jag att det skulle bli mycket svalt om det inte luftades lite i dräkten. Jag gjorde kort halt, kopplade snabbt om och fyllde på lite luft och därefter kopplade jag ihop inflatorn igen. Gick finemang!

Ute på vraket så drog vi in på toaletten, snackade lite och jag fick i bästa anda donera lite från min inflatorslang till Thomas dräkt. Lätt meckigt, men det funkade. Vi stack ut, gick genom lastrummen längs BB-sidan och därefter upp och kollade in i backen. Vi drog sedan motsols runt fören och jag noterade för första gången att hon är duktigt manglad i fören på BB-sidan. Letade efter linan till Skraken och Pluto, men jag hittade den inte... den kanske inte sitter på själva skrovet?

Vi drog bak längs med sidan och gick igenom kollisionshålet och upp och in i styrhytten där vi gjorde ett varv och sedan gick ut på sb-sidan, rundade aktern och gick ned till proppen. Upp igen och därefter vinkade vi ajöss till Harm för denna gången och begav oss raskt ut med linan igen. Härligt skönt när luften expanderade i dräkten! Den var nämligen varm och go på samma gång. Vi låg ett par minuter vid slutet på linan innan Thomas föreslog att vi skulle skruva lite kranar. Lite nervös inför min späda kropps reaktion på 50 min kyla blev jag lätt upphetsad. Kanske mer förväntansfull. Exakt hur skulle jag misslyckas idag? Thomas skruvade som en gud, så fort att man hade behövt en höghastighetskamera för att fånga detaljerna. När det sedan var min tur så gick det så bra tills dess att jag skulle stänga backupen. Den ville fan inte vara med alls. Men jag gnotade på och löste det. Dags för lite kranservice, sen är krandrillen ryggmärg. Thomas jagade iväg en säck och jag passade på att skriva lite i blötnoterna. När vi kom upp så hade det börjat snöa och det var nästan helt mörkt. Östersjödykning är för hårdkolor. Det gillar vi =)