Namn: Lösen:

Dyk nr: 261, Björkviks brygga, Ingarö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2009-03-29
MAXDJUP :
15,3 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
335 ggr

Ett fluffdyk med Robin. Eftersom jag hade bråttom hem skulle vi bara göra ett dyk.

Hämtade upp Robin vid halv tio och efter ett kort stopp vid macken så åkte vi ut. Väl framme var det redan två dykgrupper på plats, Waterhouse och någon annan. Medan vi kikar runt lite kommer ytterligare en grup. Det visar sig vara Stockholm Diversmed Peter i spetsen. Han skulle köra en rescuekurs med några elever.

Robin och jag plockar på oss grejorna. Robin ska för dagen prova en ny dräkt (en DUI) och jag märker att jag glömt min lampa (HIDen) hemma. Nåja, då blir det ju "ny konfiguration" för oss båda...

Idag har jag också med mig min nyinköpta elväst som jag sätter på 4 det sista jag gör innan jag drar igen dräkten. Myspysigt ska det minsann bli.

Jag är klar först och går i vattnet. Får vänta en bra stund innan sölkorven kommer. Känns skönt att ligga på rygg i det kalla vattnet och vänta när västen värmer så bra! Till slut stolpar han fram och vi simmar ut lite för att gå ner. Planen idag är att simma runt lite, Robin vill träna på att byta till/från stageflaska och vi båda bestämmer att vi passar på att öva på att skjuta korv!

Sagt och gjort, ner vi går. Känns faktiskt lite annorlunda viktfördelningsmässigt utan canistern md blyaccarna på sidan. Det tar en liten stund innan jag "hittar rätt" i vattnet. Sikten var inte så lysande heller - kanske ca 2-3 meter. Inte blev det ljust heller då solen lyste (!) med sin frånvaro. Märker också att min nya Vyper beter sig underligt Börjar markera 0,7 meter djup trots att det känns djupare. Kikar upp och visst är det djupare! Jämför med Robins dator och den visar 1,5 meter djupare än min. Lite väl mycket, tycker jag!

Vi simmar ut i lugn takt och Robin leder. Vi hittar två finfina tånklakar i tången. En är alldeles randig och fin! Efter en stund girar vi vänster och simmar en bit till. Efter en stund markerar Robin att det är något fel vid höften/ryggen men markerar stopp för mig. Aha, han har ont i ryggen, pojken. Han vilar lite och så simmar vi vidare.

Efter en stund markerar han att han ska skjuta säck - och det blev en syn för gudarna. Alltså, här har vi en av de duktigaste dykarna jag dykt med och det tar banne mig två minuter för honom! Först strul med att koppla ihop spole och säck, duns i botten ett par gånger och sedan hamnar all luft bredvid korven. Efter ett tag får han till det i alla fall, och vi simmar vidare över dymolnet som bildats av någon märklig anledning (hrrrm).

Strax efter är det min tur och - näe - det går inte lysande för mig heller. Strular runt och det tar väl drygt en minut, men inte var det helt vackert inte. Ingen duns i botten men mycket fipplande blev det.

Robin tecknar att vi ska vända hemåt och nu blir det lite konstigt (tycker jag). Jag OKar det och han undrar åt vilket håll vi ska ta vägen. Fasen, det är ju du som leder tänker jag! Han pekar på min dator och viftar med händerna. Jag pekar i riktning inåt land men han skakar på huvudet och beger sig utåt! Nu har han blivit förvirrad tänker jag, men han drar på. Jag följer efter och märker att vi kommer djupare och djupare så jag drar honom i fenorna och pekar åt andra hållet. Då vänder han, gör OK-tecken och simmar åt rätt håll. Lite fundersam blir jag över hans tillstånd. Normalt är det ju jag som förlitar mig på honom och hans kunskaper och helt överlägsna dykkompetens, men nu kommer jag att tänka på hur snurrig han blev när han spräckte trumhinnan på ett dyk för länge sedan. Då var han rätt snurrig och jag kände mig nödd att snegla på honom mest hela tiden.

Vi fortsätter "resan hemåt" och jag stannar på säkerhetsstopp på ca 4 meters djup enligt min dator (den visade ju för lite). Hade checkat mot Robins dator vid ett flertal tillfällen under dyket och den visade konstant 1,5 meter djupare än min. Typiskt, jag skulle haft med mig Stingern också. Tidigare gånger då jag haft båda visade de lika och mer rätt än Vypern visade idag. Kanske kylan?

Väl uppe sedan visar det sig att snurrigheten bara var ett missförstånd! Robin var lite osäker på vaar vi var och trodde att vi var i en sänka. Att han viftade på min dator var för att han trodde att jag hade kompass i den! Inga problem alls!

Jag var torr och varm! Robin hade läckt in genom halstätningen och genom pissventilen (som inte var stängd) och han frös som vanligt om fingrarna. Som den ädle och gode kamrat jag är lånade jag ut mina sköna handskar åt honom.

Vi plockade ihop och åkte hemåt igen.

Nästa dyk blir betydligt varmare och med bättre sikt. Nästa helg är det dags för Marsa Alam och några (inte så många tyvärr) sköna dyk!

LUFT
Gen.djup: 9,7 m
Temp: +1C
Sikt: ca 2-3 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
195 BAR -> 145 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 16,0 l