Namn: Lösen:

Dyk nr: 72, Svartfotsvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-04-03
MAXDJUP :
15,3 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
3,5 meter
VISAD :
471 ggr

Det har tagit 2 veckor nu sedan sista dyket och det känns lite ringrostigt när man under mars fått många och bra dyk.

Sören hade kommit loss från sitt arbete lite tidigare och jag kunde få till ett eftermiddagsdyk denna fredag.

Vi bestämde att prova Svartfoten som en upprostningsdyk för Sören och uppvärmingsdyk för mig inför vad som komma skall nästa vecka i Vagnhärad. Har hela våren sett fram emot utbildningen och det ska bli så fint att få slå av mobilen och bara dyka i massvis av dagar.

På vägen ut till stavsnäs som aldrig verkade ta slut sken solen hela vägen och vårvädret visar verkligen sina goda sidor i dessa dagar efter en riktig kall och landdyks-ovänlig-vinter.

Nu borde vi också kunna få ut andra "2 ggr/månaden dykare" på lite landdyk, det ska blir trevligt och roligt att få träffa folk igen som övervintrat med familjer och annat.

Så idag var de Sörens tur och det gick faktiskt mycket bra för oss, både före, under och efter dyket. Jag provade min Poseidonmask som jag köpt av tessi-niklas och den fungerade mycket bättre än den Niagarafalls-läckande Halcyon.

Svartfotsvraket är inget jätteupphetsande men passande för lite uppmjukningsdyk någon gång per år. Vi gick ner vid stranden närmast parkeringen och gjorde ett litet ytsim till båtplatserna utanför båthuset och gick ner där. Inga båtar är ilagda så man får passa på att simma från stranden nu när det går.

Träffade direkt mitt på och vi påbörjade vår vrakinspektion. Första 2-3 metrarna var sikten riktigt dålig men nere på botten så var sikten kanske 3-4 meter. Rätt ok för att vara svarten antar jag. Vi simmade ner längst bak på aktern, kollade in spisen noggrant och sedan gick vi upp emot fören och kollade in gamla plankorna överallt. Träffade på något form av metallhjul av något slag, undra vad det är, man kan se rostfragment över hela hjulet.

När vi kommit upp på 7 meter ungefär tog vi kompasskurs (som vi tagit innan nedgång) och följde botten tillbaka. Det är fortfarande relativt kallt i vattnet även om yt-temperaturen börjar bli lite behagligare.

Sören verkade nöjd och jag var också nöjd över detta fredagsdyk som blev som vilket kvällsdyk som helst. Okomplicerade och spontana dyk under veckan är fina grejer.

Hoppas på dyk igen snart. Tack Sören! Blända mig inte med din lampa så mycket nästa gång ;-)