Namn: Lösen:

Dyk nr: 263, Marsa Abu Dabab, Sjögräset, Marsa Alam, Egypten


DYKARE :
PARKAMRAT :
Carina Olsson  
DATUM :
2009-04-07
MAXDJUP :
11,2 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
23 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
346 ggr

Inför dagens andra dyk diskuterade vi om vi skulle ta en sväng till på norra revet eller om vi skulle ta en sväng över sjögräset för att se om vi kunde träffa på sköldpaddorna och dugongen. Södra revet var inte aktuellt nå den ganska starka nordliga vinden gjorde strömmen stark ”mot revet”.

Jag var lite sugen på revet då jag redan sett Dennis och sköldisarna och då jag bara hade makrolins, men de andra ville gärna göra ett försök där. Så det fick bli som de andra ville. Det fanns ju också chans på sjöhäst så det var väl OK för mig med. Och vi behövde inte gå lika långt på stranden heller ;-)

På med grejorna igen och knalla ner till vattenbrynet! Ner på knappt två meter och lugn färd ut över sjögräset. Ganska snart hittar jag en plattfisk som döljer sig under sanden så att bara ögonen sticker upp. Får ett par OK bilder på dem (ögonen alltså) och sedan fortsatt simtur utåt.

Vi sicksackar över sjögräsbotten och jag letar sjöhästar som en galning ((näe, jag simmar inte som en galning – det går lugnt och städat till – men ögonen går fram och tillbaka, fram och tillbaka hela tiden). Men jag har ingen vidare lycka.

Helt plötsligt har vi den stora sköldisen alldeles intill oss och jag ser på Carina att hon blir väldigt glad. Kul! Jag tänker inte ens på att ta någon bild – makro och halvdålig sikt är ingen bra kombination med stora djur! Men den är fin och den har en bamse-remora på skalet.

Vi simmar vidare en stund i sicksack mönster innan vi vänder om hemåt igen. Efter cirka 40 minuter av dyket är vi väl halvvägs tillbaka då Dennis dyker upp framför oss. Kul att se den rackaren igen. Inser att jag är lite fånig då jag tänker att ”fasen, nu glufsar han i sig sjögräset med alla sjöhästar”!!! Jag bemödar mig inte att simma fram till honom utan ser på några meters avstånds hur han käkar och sedan går upp mot ytan för att hämta luft. Jag vänder återigen fokus mot sjögräset – snacka om ”enkelspårig” och fokus på en enda sak! Jag struntar i dessa fantastiska djur när jag har annat i fokus. Men himla kul för Carina att på sitt åttonde dyk se allt det här!

Jag fortsätter att leta smått utan att egentligen hitta något spännande. Hittar en liten eremitkräfta som jag tänker fota då kameran strejkar igen. Jag får igång den igen genom att slå av och sedan på den igen.

En mindre sköldpadda (fast över metern är den allt) kommer nära och jag drar på måfå av ett par bilder på huvudet – chansar på att få en bra close-up på ögat, men det lyckas inte. En liten stund senare försöker jag mig på att fota något som jag tror är små ägg av något – liten spiralformad vit sak som gungar fram och tillbaka i sjögången. Får inte skärpa på den då ”surgen” är ganska kraftig.

Vi tummar dyket efter 72 minuter och ur mitt perspektiv var det inget bra dyk – inget av det jag ville se. Usch, jag känner mig kräsen! Hur många skulle ha sagt det efter ett dyk med både dugong och sköldpaddor?


LUFT
Gen.djup: 5,7 m
Temp: +23C
Sikt: ca 10-12 m
Dräkt: 3 mm plus 5 mm (över bålen)
Bly: 12 kg
200 BAR -> 40 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 17,0 l