Namn: Lösen:

Dyk nr: 83, Havstoviken - Alnö / Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-04-10
MAXDJUP :
5,5 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
0 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
495 ggr

Efter ett olagligt långt ytintervall, inte konstigt att jag känt mig nere under vintern... 5månader utan övertryck, kallvatten och förhöjda kvävenivåer i vävnaderna....
Nåja, efter ett långt ytintervall så var det nu dags att försöka lokalisera dykprylarna, se om de fortfarande levde och verifiera funktionen i ett närliggande vattendrag.

Skulle egentligen åka ut med de korsikanska-tvillingarna eller R&R som är deras artistnamn.
Men tiden gick och orsakerna till att inte åka ut med dem blev fler och fler under skärtorsdagen. Så när fruskapet ringde och meddelade att jag hade en liten tjej som skulle hämtas på fritids så kände jag mig...nästan lättad.
Tidigare under skärtorsdagen hade jag pratat med André-ass som var sugen på att åka ut på morgonen på långfredagen *hmm*

Välja mellan att åka på lunchen från jobbet och plocka ihop dykprylarna (som jag inte ens vet var de är :-S) för att sedan åka iväg som Ayrton Senna med svår hemlängtan, skitnödig och med vinden i ryggen. Fram och tillbaka genom riktnummerområdet eller att packa på kvällen och sedan åka ut på morgonen i lugn och ro.... resulterade inte in någon sömnlös natt om jag säger så.

Åker hem och hämtar ungar, handlar och och 1001 andra tråkiga saker som skulle kunna få denna dyklogg att bli en läsning lustfylld som att läsa moseböckerna på finska.
Väl hemma så beslutar jag mig för att gå till min gamla Urban Insult Vehicle och plocka fram bly och diverse andra dykrelaterade prylar som kan gömma sig i den gamla skrotbilen. Låser upp....men bakluckan är fortf låst. Jucklar, micklar, våldar och svär.. men "Sesam" öppnar sig inte.
Pga att bilen står extremt tight så måste jag klättra in genom förardörren, över sätet, fälla baksätet hängande över framsätena på bilen. När det väl är gjort så måste jag plocka ut däcken ur bagaget, under insynsskyddet *hrrrmph*, genom att lyfta dem till framsätet och sedan ut... Atletisk övning. Men jag hittar bara min dyk-verktygslåda... inge bly?!?! :-(
Kommer på att jag körde punka efter jag var och dök förra gången.... så ..
Jag fäller upp golvet i bagaget och hänger över golvet och ned i reservhjulsbaljan på bilen... med fötterna upptryckta mellan tak och ryggstöden på framsätena. och där!!!
Där ligger fjoderton kjilo plumbum och en reservlampa.
*YES!* Och jag som trodde att reservlampan den dyra och fina hade försvunnit :-)
Synd bara att jag på förmiddagen satt och beställde en ny likadan från SeaPro *suck*.

Bär in prylarna och plockar ut en reserv-lampa till Vegan ur verktygslådan.
En 6v 35w bulb.... oh yes!! För att vara en sån där handhållen lampa som är lika ocoool som David Hasselhof ....så lyser den gôtt. Tror att jag ska börja använda den oftare :-).

Hittar flaskpaketen i källaren ... vingen, v-vikt, reggar, .....osv
Handskarna de nya som Monica skickade mig ligger i ...scannern.
och dykdatorn ligger i en kasse med osorterade papper.
Understället kan jag lukta mig till....det hänger ....i garderoben med nytvättade skjortor.. *haha* Tur att jag inte använder skjortor så ofta :-)
Dykkniven....är dock borta (min fina Lidl kniv :-( )
Mitt tunna superunderställ som jag brukar ha under .... ligger i frugans underklädeslåda, och i en korg med kammar, hårfixprylar och sånt i badrummet....
Så efter ett par timmars sökande så finns nästan allt *YIPPIE*

Packar ihop och far iväg.
Efter många turer och funderingar fram och tillbaka så kommer jag och Andreas fram till ett anti-beslut. Vi träffas på macken och ....sedan ser vi var vi hamnar ;-)
Underbar beslutsångest in i det sista :-)

Vi landar till slut på en väg som bär in i ett fint fritidsstugeområde... *hmm* Alla BaderMeinhofWagen och DKW-ägare tittar på oss där vi kommer i våra vrålåk.
Va 17....tror de att vi är där för att bryta oss in och sno deras matsilver eller?
Efter lite dividerande om var man kan och inte kan parkera sina fordon medan man byter om och dyker så beslutar vi oss för att åka vidare mot nya outforskade marker.

En sväng förbi spikarna gör att vi till slut hamnar norr om spikarna på udden i norra delen av Havstoviken. Fortsätter diskussionerna om hur man ska dumpa fordonen och hittar till slut två hål i vegetationen. Går ut över klippan och ned mot vattnet för att se var vi kan hoppa i. Tyvärr så är kombinationen av is, snö, klippor, kuperad terräng och halktofflorna på torrisarna inte helt kompatibla så vi gör halt och helt om efter att ha dansat quickstep mellan hjortarnas dumpade naturgodis .... (ser ut som Parrots mandel i choklad...*hmm*).

Jag morrar åt Andreas när jag inser att jag parkerat där vi ska dyka men lastat ur dykprylarna där han står med sin bil... ett par hundra meter fel... Men efter lite tjatter om backuplampor, bältesspännen, lampor, is-huvor och utbildningar så lessnar nog Andreas på mitt mummel och ber mig att vänta på honom i vattnet.... eller så var det bara för att han inte ville att jag skulle svettas-in understället redan före dyket... ;-)

Parkerar skor och lite prylar i hans bil och studsar iväg med hoppsasteg mot min bil, friheten, vattnet, norrut, igångsplatsen...ja du har greppat läget..
Pulsar ned genom den grovkorninga vårsnön mot vattnet, trampar igenom drivis/snödrevan vid vattenbrynet och inser.. *SHIT*
-Det var långt ned till vattnet här du :-S
Trampar runt ett par vändor och kommer tillslut ned till vattnet, sköljer masken som ser ut som att den tillbringat 5månader i damsugarpåsen där hemma.. *hark*
På med handskar, mask, is-huva, dator, kompass och fenor.. och lägger mig och myser på vattenytan i väntan på Secondass.
Han kommer och bärs fram mot vattnet av ett svavelosande moln, tydligen så hade det "#¤%¤##& lite för honom och att det var därför som det tog en stund för honom.

Vi kommer till slut så att tummen pekar nedåt och våra inflatorer avger sitt karaktäristiska pschhhhyyyyyyyyyyy,bubbel-bubbel-ljud. Maxdjupet för dagen är 6m och vi ska simma söderut och runda udden är det sagt.
Väl nere så känner jag att jag öst på med lite väl mycket bly...tänkte att jag nog skulle behöva 4kg extra pga fettma och dyk-ovana. Men de extra kg som jag lastat på gör att jag måste fylla bootsen med luft för att ha vettig trim. Något som blir lite vingligt och intressant eftersom vi nu ligger och mys-flyter bland stora stenar på 3m djup. Varje gång som man väjar för en sten så börjar fötterna flyta upp, avhjälper problemet och kommer och då är jag baktung som om jag hade ett stockankare i arslet. Så lite mysflyt långsamt flyttade fram och tillbaka av vågorna... och nästan helt utan kontroll på vart vi är på väg så bubblar vi omkring. Känner mig lite nervös och vill gärna ha kontakt med Andreas som verkar vara mer trygg med att ligga sked strax bakom...precis i dödavinkeln.

Men alla prylar verkar fungera bra och det är skönt...med jämna mellanrum så kommer varmare vattenmassor (+4-5gr) och lika snabbt så blir det nollgradigt igen. Då Andreas saknar dator så tecknar jag djupet åt honom ... (med trefingershandskar... hade detta varit ett 30-35m dyk så hade jag fått kramp). Han stannar och tecknar att han inte vet var vi är, jag försöker rita på en algbeklädd sten att vi simmat ungefär till slutet på udden och att vi ska vända in mot öst för att komma runt den. Efter en lite stirrig konversation som mest liknar italienare i en bilkollision så beslutar vi oss för att gå upp till ytan.
*GRRR* Var inte riktigt sugen på att tömma ur all gosig, mysig metanox ur dräkten... Väl där uppe så fortsätter vi vår icke beslutsamma stil och gör ett icke beslut att vi ska simma och titta vid hällarna om vi ska simma vidare runt udden. Nåja, en stund senare så har vi simmat dit och det känns mycket kallare nu när dräkterna squeezar lite..
Jag röstar för att vi ska gå ned och fortsätta medan A röstar för att vi ska simma tillbaka.
Alternativ 1 är att vi simmar rakaspåret till kullerstens-stranden. Väl framme och när jag kommit till läget där jag inte kan föras längre av vågorna och där jag inte utan ansträngning kan simma tillbaka pga att det är för grunt och för att vågorna bryts ett par m ut, så kommer motbudet.... vi simmar tillbaka till där vi gick i..*mmmm*
Gående i på alla fyra mot bränningarna på såphala kullerstenar sliter jag min nätta lilla 100kg hydda ut från denna gudsförgätna plats och ut mot öppetvatten.

Vi simmar sedan med god fart tillbaka mot den lilla bryggan 25-50m längre bort än igångsplatsen. Forcerar lite is som ligger och flyter ... kompletterar övningen med några "Titanic-skämt" och smidig som U137 stånkar jag upp på land och grundstöter. Av med fenorna och börjar in mot land. Men de graciösa övningarna är inte förbi för väl vid packis/snödrevan så känner jag att jag orkar inte klättra uppför den och sedan resa mig i snö som är 50cm djup och som ger med sig allt mer för varje ansträngning. Som en gravid noshörning i kvicksand släpar jag mig fram på alla fyra, kommer så att jag kan lyfta upp överkroppen och komma på fötter men känner att jag är försvag i benen så jag stolpar iväg mot bilen och dumpar bly och flaskor... *yes, va skönt*

Måste börja träna för att komma i form!!! :-D
Tummis Jonte! ;-)

Lite ryck, slit och bend senare så är vi ombytta och klara och färden mot landet väster om lagen börjar.

Luft: 50-70bar (?) d7x232
Prylar: Std + 4kg bly (4kg förmycket).

PS Taxkaru Andreas, även om jag baktalar dig i loggen så var det riktigt soft start på dykåret 2009 ... 1000-tack!!! =)