Namn: Lösen:

Dyk nr: 265, Marsa Abu Dabab, South reef, Marsa Alam, Egypten


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jürgen Fankstein  
DATUM :
2009-04-10
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
71 minuter
VATTENTEMP :
23 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
304 ggr

Ahh, äntligen en dykdag på egen hand. Jag är nog lite av en enstöring – det är ju så skönt att slippa ”pladdret” som en del bekanta aldrig kan sluta med. Inget fel på det egentligen, men det är skönare att slippa. Det finns ju gränser…

För dagen var planen ett eftermiddagsdyk och sedan ett nattdyk. Vinden hade mojnat, eller åtminstone minskat markant så förhoppningsvis skulle sikten vara bättre.

Fick Jürgen som dykbuddy, och eftersom Carina inte var med blev det bara vi två, utan guide. Vi blev snabbt överens om att köra det södra revet och gjorde i ordning oss utan för mycket ”prat” ;-).

Efter den något ansträgande strandpromenaden ort mot revet knallade vi ibland vågorna som fortfarande gick ganska höga. Vi vadade ut till ungefär 1,5 meter, tog på fenor och mask och gick sedan ner. Japp, sikten var betydligt bättre – nu var den nog minst 15 meter, kanske upp emot 20 meter. Härligt!

Ett snabbt OK-tecken och sedan var vi på väg. Jag lät Jürgen leda så att han skulle få fritt fält då jag planerade att stanna lite överallt och leta efter smått. Han var med på noterna och drog iväg. Ganska snart börjar vi se lionfishes och bluespotted stingrays. Det här revet är trevligare än det norra. Med liv och mer variationer, med språng, håligheter (stora och små) och ”kuperat landskap”.

Vi har en kanonbra takt, lugnt och fint glider vi fram över/bredvid revet. Båda har mycket bra avvägning och vi hänger alldeles stilla ibland och bara ”är”, samtidigt som vi kikar och njuter av denna underbara undervattensvärld!
Det är bluespotted stingrays i massor, några lionfishes, ett par stora vilande remoras utan värddjur, ett par väldigt små och söta masked puffers och ett par stonefishes. Jag hittar en riktigt fin en som poserar vänligt rakt mot mig på perfekt höjd då den sitter på en avsats på revet. Jag klämmer några bilder på den efter att jag visat Jürgen den. Efter en stund viftar Jürgen till och pekar – ja men se där, en mumsande sköldpadda alldeles intill mig. Jag bestämmer mig för att ta ett par close-ups på huvudet.

Framme vid de större ”pinnacles” ”längst” ut vänder vi om och påbörjar färden hemåt. Jag ser några riktigt fina christmas tree worms som jag tänker fota, men kameran vill inte nu heller. Fasen vad den strular hela tiden. Kikar på den övre displayen som visar blinkande blixt. Då är det något med blixtkontakten som inte är som det ska! Måste kika på det innan nattdyket!

Återfärden avlöper lika lugnt och stilla och vi når snart stranden, nöjda efter ett bra dyk. Jürgen utropar att det var fantastiskt att jag hittade den där stenfisken!

Upp på land, tung promenad till dykcentret och av med grejorna. Dags för lite käk, kamera fix och lite slappa i väntan på att solen ska gå ner för nattdyket.

LUFT
Gen.djup: 6,7 m
Temp: +23C
Sikt: ca 15-20 m
Dräkt: 3 mm plus 5 mm (över bålen)
Bly: 12 kg
210 BAR -> 40 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 17,2 l