Namn: Lösen:

Dyk nr: 94, Breviks Brygga


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-04-24
MAXDJUP :
20,5 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
2,5 meter
VISAD :
388 ggr

Fredagsdyk ute vid Breviks brygga på Tyresö med Toni, Marcus och Sören.

Att få med sig 3 st familjepappor på samma gång är sällsynt men idag blev det minsann av efter 2 dagars planerande och säkerligen "överläggningar" hemma hos en del...

Vi försökte komma iväg tidigt på fredagseftermiddagen för det är en bit att köra samt att man ville blir klar i skaplig tid i alla fall. Efter fyllning av Tonis flaska på WH åkte vi ut men både Sören och Marcus satt i kö så vi hann med en Donken-kaffe också, gött !!

Så småningom var vi alla ute vid bryggan och kunde börja snacka dykning och förbereda oss. Det kändes fint att många kunde samlas denna eftermiddag, riktigt kul.
Någon gång får vi ta med extra flaskor och köra två dyk under en lördag just här. Dykplatsen är väldigt smidigt att dyka ifrån, man parkerar just intill, det är kort sagt ett riktigt fint landdyk. Djupet är också rätt schysst.

Vi gjorde upp att först nå båten och sedan gå ner på 17-18 meter och vika av vänster enl. dykbeskrivning och precis vad de flesta av oss gjort tidigare.

Jag dök med Marcus och Toni dök med Sören. Vi hade som mål att stanna i paren självklart no matter what men ändå följas åt ut till båt och motorcykel så gott de gick.

Efter lite parkontroll-liknande kontroller gjorde vi nedstigning till 3 meter för att se om masken jag lånat av Marcus skulle klara sig utan att "imma igen" men icke-sa-nicke.

Det verkar som man måste använda toothpaste för att förbereda glaset. Marcus hade en extra mask och erbjöd mig att prova den, masken kändes för övrigt riktigt fin och med väldigt brett synfält, jag tror jag köper en sådan nästa vecka hos S-Pro! Tycker om att samla på masker :)

Jag bytte till min vanliga mask som också fungerar utmärkt men börjar bli lite sladdrig. Sedan påbörjade vi dyket.

Vi fann ganska fort båten utan ratt :( men med riktigt fin öppen utombordare. Den är mysig båten, vi simmade runt lite granna och kollade in den från alla möjliga håll. Det blir lite trångt med 4 pers på den lilla farkosten men vi dök ödmjukt omkring väldigt fint för hänsyn till de andra ;)

Efter några minuter var Marcus vänd åt ett annat håll och jag förstod han ville påbörja simmet emot motorcykeln. Vi tog oss ner emot 17 meter och sedan skulle vi svänga vänster och jag "tyckte" att kabeln som låg i dyn hade samma riktning. Den leder säkert till motorcykeln tänkte jag naivt, vem skulle ha lagt ut den förresten, ja ja..

Vi kom ner till 20,5 meter och jag tänkte nej, det här är helt fel, vi är för djupt. Dessutom såg inte botten ut som den gör vid motorcykeln.

Jag hade simmat åt fel håll och vi hade dessutom spanat in en bottenskrapande simppa som gjorde att jag helt förlorade känslan över orienteringen... denna felorientering tar jag på mig, Marcus slipper gliringar från höstens fadäs från och med nu, från mig iaf...

Vi vände efter typ en halv minut på 20 meter och det blev ingen cykel denna gång. Vi undvek lite uppsiltning på vägen tillbaka och nådde så småningom båten igen. Tittade in den lite till och sedan gick vi tillbaka och emot stranden och påbörjade lite skillsträning.

Först sköt jag en säck ganska problemfritt, tog förstås tid men annars gick det fint. Vi småflummade runt den upp-hängda rullen några minuter, funderade varför vi glider "inåt" hela tiden och försökte gör någon typ av uppstigning eftersom jag lindade in rullen.

Så småningom efter stopp på 3 minuter kom vi upp till ytan, räckte säcken åt Sören som redan var uppe och sedan gick vi ner igen för lite annan träning. Det var riktigt roligt och nyttigt.
Delade lite gas och bytte faktiskt mask i slutet. ha ha...vad kasst det gick.Tog av min riktiga mask och tog på lånemasken av Marcus, det blev kallt såklart när man tog av sig masken men ändå känns fint med en sådan övning. Marcus höll tag i mig under tiden jag bytte masken.

Efter några tömnings-försök var ändå masken nästan helt igen-immad så jag tummade dyket och jag tror Marcus svarade med en tumme, det var svårt att se igenom bastudimman i masken.
Vi gjorde i alla fall en uppstigning och skuttade raskt upp på bryggan och påbörjade nedmonteringen och inpackningen av utrustningen med tillhörande eftersnack :)

Mycket trevlig fredagskväll med trevligt sällskap. Tack dykbuddies för ett bra dyk på Tyresö.

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Breviks brygga" Tyresö