Namn: Lösen:

Dyk nr: 95, Dyviksvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-02
MAXDJUP :
11,6 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
418 ggr

Lördag och 2 dyk stod på programmet.

Först var planen att dyka Falken och Värdshus/Tore men våra erfarna dykarbekanta som först skulle med fick förhinder och vi gjorde självklart om dykmålen utefter vår erfarenhet. Vi ville inte premiärdyka Falken med säkerligen mycket begränsad sikt.

Vi bestämde oss efter lite mail-korrespondens att åka ut på Tyresö och göra ett besök i Dyvik för att sedan följa upp med Brevik som avslutning, och denna gång skulle vi minsann hitta motorcykeln.

I Dyvik ligger ett vrak som kallas Dyviksvraket (undra vad det heter egentligen) som jag tror är någon typ av fiskebåt. Själva viken låg väldigt vacker i morgonsolen med en båt ilagd vid bryggan intill men längre ut såg man lite intensivare båttrafik. Vi bar alla grejer till stranden och glada i hågen bytte vi om och gjorde oss klara för dyk.

Anders fick leda dyket eftersom han var den enda som varit fram hela vägen till vraket. Jag hade aldrig dykt här och Håkan hittade aldrig vraket vid sitt sista och enda dyk.


Vi skulle tydligen ytsimma ut till udden och sedan gå ner efter sluttningen för att träffa på en segelbåt som skulle ligga på c:a 9-10 meter vilket mycket riktigt stämde. Anders genomgång av dykplatsen var bra.

Linan som skulle gå från segelbåten till det stora vraket fanns också kvar vilket man var tacksam för när vi följde linan, sikten var av någon anledning riktigt kass utefter linan men klarnade upp till 4-5 meter när vi kom fram till relingen på vraket.

Vraket var roligt faktiskt. Något typ av spel vid fören och en hytt utan tak. Fanns några utrymmen att lysa ner i och se allt bråte där nere. Många detaljer och prylar fanns kvar på vraket. Klart värt några dyk per år. Anders simmade in i hytten via någon typ av toalett, lite trångt såg det ut av vara men gick fint.
Var lite trångt när vi var i hytten alla tre men den saknar ju tak så det var inga problem med OH-känslor...


Efter någon minut samlades vi på aktern, tittade på varann och tummade dyket och gjorde tecken för tillbakasimm. Jag pekade på Anders och bad honom leda dyket tillbaka vilket han direkt uppfattade.

Allt gick fint övrigt gick fint under dyket. Min nya ColtriSub mask fungerande väl ok, riktigt nice synfält men småläkte litegrann. Kör den också i Brevik så får vi se hur det fungerar...
Iväg till donken för lite onyttig mat :( och sedan tillbaka på vägen där folk kör så elääääändes sakta...