Namn: Lösen:

Dyk nr: 415, Sverige, Dalarna, Tuna Hästberg


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-03
MAXDJUP :
37,1 meter
DYKTID :
73 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
459 ggr

Två timmar senare var man i vattnet igen. Tydligen behövde man komma hem i tid och allt det där. Inte helt lätt när tiden står stilla.
Nåväl. Hoppade i vattnet i tid och planen var att ta sig tillbaka till linrullen och fortsätta i det där lilla hålet som dmitri hittade. Nu när ingen på plats visste något om hålen kan man lika gärna namnge dom. Senare under vägen hem kom vi fram till dom här. Hålet jag hittade kallas numera krillots silthole, som sedan leder in till the plains of krillo med sevärdheter som ryska huset. Sedan simmar man igenom the tight-ish silthole of dmitri vilket senare leder in till ett nytt stort brytrum som fick heta dmitris lair.
Iallfall, i hålet vi nu simmade igenom så har man en stor stock som sevärdhet som inte lämpar sig för tieoffs. Trasslade vidare några meter och hittade en perfekt sten istället.

Nu öppnade dmitris lair för oss och iväg drog vi. Upp till 10m orkade vi ta oss upp, och kunde ana att det fortsatte. Tyckte mig se något som liknade vattenyta på ett ställe, men dmitri såg inget. Tyckte även till en början att det såg ut som ett litet istäcke som försvann när bubblorna träffade. Med tanke på att jag inte kollade speciellt noga så kan det mycket väl varit bubblorna som slog i taket. Ett ställe att kolla på nästa gång iallfall.

Simmade omkring på ~20m som planerat(ja, vi planerar faktiskt saker, även om det inte verkar som det) och kollade in stället. Jag trasslade omkring med linrullen som vanligt och dmitri fick den glorifika uppgiften att mysa in sitt nya lair. Nu började lampan lysa lite väl dåligt, gasen började sina och linrullen var nästan slut och ingen vettig tieoff i sikte. Rullade tillbaka några meter och trasslade fast snöret i en uppochnedvänd rysskrok. Varför sätter dom inte dom konsikvent i taket? Drog samma slutsats som på förrförra dyket, jag måste simma uppochned. Illustrerade det inte den här gången dock genom att simma uppochned. Utan trasslade fast snöret permanent i kroken. Kom överens om att det var dags att ta sig hemmåt efter massor med skojiga minuter. Tröttnade på lampan då den lös ungefär lika mycket som ett stearinljus, slängde fram backupen och hängde upp lampan i farten. Kom tillbaka till linpilen, verifierade riktning och iväg simmades det.

Efter någon minuts simmning började stagen bli lite väl trögandad. Slängde en hand snett åt sidan så dmitri skulle se mitt gasbytestecken, fick ett ok. Då var det väl bara att byta gas då. Klippa loss långsnabeln in med den och tog ett efterlängtat andetag gas. Skönt med lågt andningsmotstånd, tillbaka med slangen på stagen, en stunds simmade till så var vi snart framme vid korsningen och snart "hemma" igen.

Hjärnan klämmde ur sig en vettig decoplan och så softades in i det grövsta på vägen upp. Fluffade omkring mest. Finner det rätt kul när man kan sluta ögonen och bara koppla av och ändå ligga kvar på exakt samma plats. Nåväl, upp till flåset, plockade faktiskt på mig flaskan på ett riktigt sätt. Inte så mkt gas kvar i den flaskan, så tyckte att det var lika bra att ta det lite extra lugnt på vägen upp och suga slut på den ordentligt. Senare analys visade 3.3 bar i flaskan. Det är vad man kan kalla perfekt gasplanering ;-)

Snart uppe på ytan så packades allt snabbt ihop för att komma iväg. In med allt i vagnen och så började den lilla promenaden på globens höjd mot ytan, och den där konstiga prylen uppe i skyn som lyser vid ungefär 6500k. Stora moln av växthusgas fanns det också. Läskigt med väder. Packade in allt i bilen och snart bar det av. Några droppar kondens föll ner på vindrutan från ansamlingarna av lite högre koncentration av växthusgas, men inget värre än så.

Vägen hem hade höjdpunker vid ställen som biltema och dånken för kaffeinköp. Sen fylldes det flås och mix i lite flaskor på kth sen blev man avdumpad och lämnad till sitt öde vid sitt hem. Vips så var en väldigt soft helg slut. Bara att börja planera nästa :-)