Namn: Lösen:

Dyk nr: 428, Island, David's crack, Thingvellir


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-03
MAXDJUP :
24,2 meter
DYKTID :
65 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
394 ggr

Dag två startade vi ytterligare lite tidigare då det var tänkt att vi skulle få åka ut på en liten sight seeing efter dyken. Vattenfallet Gullfoss (Guldfallet) samt en geiser stod på schemat. Men först var det dykning. Vi åkte även idag till Thingvellir och första dyket gjordes vid en annan spricka som ligger en bit ner i själva sjön. Vi klev i vid stranden och följde ett långt långt rep längs botten som till slut, efter något som kändes som en evighet, nådde fram till en spricka.

Vi hade blivit informerade om att sikten kunde vara lite sämre innan sprickan men att underjordiska källor renar vattnet nere i spricka där sikten blir minst lika bra som i Silfra. Så var dock inte fallet idag då sikten var riktigt dålig (med riktigt dålig i det här sammanhanget är då att jämföra med en halvbra dag i Vagnhärad kalkbrott). Det låg även massor med silt längs väggarna som var otroligt lättupprört och jag som låg som trea (guiden Louis och Tilja låg före mig) såg nästan ingenting från och till så jag kan bara tänka mig hur det var för de andra tre bakom mig.

Mitt i det siltigaste partiet signalerade Jonas bakom mig och när jag vände mig om tecknade han "halv tank", sen tittade han ner i botten och låg still. Jag började kika runt på hans slangar för att se om nåt var fel och frågade sen "vaddå halv tank?" Han teckande åter igen "halv tank" och tittade ännu en gång ner i botten och låg still. Till slut tänkte jag att Jonas kanske hade halv tank och därför ville vända och jag tänkte att det väl var ett märkligt sätt att berätta det på men vid det här laget hade jag redan tappat bort Tilja och Louis och fortsatte i den riktning längs sprickan som de försvunnit för att tala om att det var dags att vända. Jonas följde med mig och när vi kom fram till Tilja och Louis som stannat upp och väntade på oss så hade vi istället inte med oss Anders och Annika.

Efter många om och men tog Jonas upp sina wetnotes och skrev till Tilja att det var Annika som signalerat halv tank samt att hon haft nåt strul med inflatorn så de hade valt att vända tillbaka. Det gjorde även vi och efter 5-10 minuter återförenades vi där repet åter tog vid som vägvisare tillbaka mot land. Tyvärr hade mitt knä blivit blött även detta dyk, dock inte fullt lika illa som igår och jag kastade mig snabbt ur mina torrdräkt när jag kommit upp för att undvika att vattnet skulle rinna ner i skon och blöta ner mina strumpor och sockor.

Dagens andra och trippens allra sista dyk skulle åter igen göras i Silfra och vi skulle få dyka den "nya" sprickan som jag missat igår. Mitt underställ var tokblött, så även långkallingarna och jag höll på att bryta ihop av vetskapen att detta "skitdyk" skulle bli mitt sista Islandsdyk och att jag återigen skulle få missa det där fantastiska dyket alla pratat om igår och som jag knappt klarat av att se bilder från efteråt.

Parkamraters loggar:
Micke Tilja - Island - Thingvellir, Silfra