Namn: Lösen:

Dyk nr: 609, Island - Thingvellir, Silfra


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-02
MAXDJUP :
23 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
80 meter
VISAD :
551 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Island har alltid fashinerat mig och när jag som nycertad spoling 1998 satt på kontoret på sveavägen och drömde mig bort från datorn så vad det affischen föreställande Silfra som lockade.

2003 gjorde jag slag i saken och begav mig till island för att äntligen dyka drömdyket och det var verkligen så bra som jag hade hoppats på. Sedan dess har jag längtat tillbaka och nu var det äntligen dags att få dyka denna smått magiska plats igen.

Thingvellir (Þingvellir) är ett naturskyddsområde upptaget på världsarvslistan. Här ägde de första demokratiska valen rum och området var också ett ställe där man avrättade "förbrytare", bland annat genom att dränka dom i det närliggande vattenfallet.

Under dyken kan man nästan känna att detta verkligen är en historisk plats och att området närmast betraktats som magiskt under århundraden. Det kristallklara blå vattnet är verkligen underbart!

Vi tog på oss masker och fenor i vattnet och tog sedan en första titt under ytan, ghaaa! Det är nästan overkligt vilken sikt det är. Anders fick lite problem med sin kamera så jag frågade lite snällt vår guide Bergur, som för övrigt var med oss och dök 2003, om det var okej att vi första tre började dyket. Det var det och Linda tog täten tätt följd utav Jonas och mig med kameran i högsta hugg.

Det första partiet består av blockstensgrottor i labyrintliknande formationer och bara de första 50 metrarna kan man troligen göra ett antal dyk och fortfarande se nya gångar hela tiden. Vi simmade på genom olika gångar innan det till slut blev för trångt och vi tog ett vartikalt schakt upp mot ytan. Därefter fortsatte vi ut mot sjön och det känns rätt hopplöst att försöka förklara känslan i dyket, det måste helt enkelt upplevas på plats!

Att dyka singelflaska var ovant, men det gick ju det också :-)

1x15 L

Parkamraters loggar:
Linda Haglund - Island, Silfra, Thingvellir