Namn: Lösen:

Dyk nr: 145, Australien, NSW, South West Rock, Fish Rock Cave


DYKARE :
PARKAMRAT :
Bruce McLean  
DATUM :
2009-05-03
MAXDJUP :
25,6 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
23 grader
VISAD :
215 ggr

Denna gången sa jag åt guiden att vi ville göra dyket på egen hand. Vi gick först ner till hajarna och enligt planen stannade vi där i ca en kvart. Helt sjukt bra känsla att bara sväva runt och hajarna kommer och passerar åt ena hållet, vänder och kommer tillbaka. Magnifikt. Vid ett tillfälle så var det en ca 2m lång haj som vände precis framför mig, och stannade mitt framför mig ca en halvmeter ifrån. Trots att jag vet att dom är ofarliga så höjde jag min ficklampa lite och höll framför ansiktet. Man vet ju aldrig vad den skulle kunna råka göra med alla dom vassa tänderna som sticker ur gapet åt alla håll, kanske råka riva mig i ansiktet :P

När vi inte kunde stanna där längre på grund av No Dec tid så gick vi in i djupa änden av grottan. Tack vare att vi stannat längre hos hajarna än alla andra så hade vi denna gång grottan heeeelt för oss själva. Så vi tog det rikigt lugnt och sansat och njöt av varje minut. ibörjan finns det även ett luftfyllt rum i taket där man kan titta upp, dock ej rekommenderat att andas på grund av kolmonoxid och koldioxid. En annan speciell sak är att trycket ändras med ca 1,5m hela tiden när vågorna går upp och ner på utsidan av ön. Detta gör att man får tryckutjämna titt som tätt även om man står still. Och den luftfyllda fickan reagerar oxå på tryckändringen och blir helt fylld av dimma, som förvinner, och kommer tillbaka, beroende på om det är högre eller lägre tryck. Simmade sakta utåt mot den större ljusa grunda öppningen med de tiotusentals fiskarna i stora stim. Tog ca 20 min att ta oss igenom denna gång (allt enligt plan). På tillbakavägen gick jag kort in i deco, men på ca 15 meter så jag gick bara upp till 8-10 och gick där tillbaka. Hade också ca 100 bar kvar så det var lungan. Kunde ej gå grundare då man isåfall kan bli upprullad på ön av de kraftfulla vågorna, inget jag direkt kände för.

På grund av två långa dyk med bara 1h emellan och att jag gick in i deco så gjrode jag ett 6min säkerhetsstopp på 5m för att vara säker, och ytterligare några minuter (1-2) på 3 meter.

Sikten andra dagen var oxå markant bättre än första dagen, vilket var najs. Några såg en liten Eagle Ray simma förbi men jag missade tyvärr den.