Namn: Lösen:

Dyk nr: 102, Oleg Koshevoi "Ryssen", Landsort


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-13
MAXDJUP :
26,9 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
18 meter
VISAD :
726 ggr

Mitt på dagen denna onsdag ringde Perre och sa han behövde verkligen dyka efter långt uppehåll. Jag tänkte om han inte ens kan vänta till helgen då vi verkligen hade tänkt dyka så är det riktigt illa, killen måste få andas komprimerad EANx!
Jag fixade lite under eftermiddagen med jobb och annat, fyllde en Nitrox 32a via den mycket trevlige Conny på Västerort och ner mot Nynäs och Torö kördes min bil.

Vi lämpade ner båten på Torö för att ha lite mindre transportsträcka på vattnet än att köra uppifrån Himmerfjärden. Oleg Koshevoi var tilltänkt dykmål och något kortdyk som andra.

Vattnet låg stilla och det blåste knappt en uns, Perre sa det är "Eldaren-väder" och skrattade som vanligt. Alltid muntert att åka med Perre och dyka. Pers Silver flöt riktigt snabbt över den stilla sjön och med relativt lite packning, vi snittade ungefär 32-33 knop om jag läste mätaren korrekt.

Vi hade båda fyllt passeliga Nitroxfyllningar för att göra ett långt dyk på Ryssen, för att slippa sitta och vakta på tiden som skulle rinna bort ganska fort om vi körde luft.

Den stora mäktiga bojkulan på c:a 25 cm i diameter låg kvar som vi fäste vår tamp i och gjorde oss klara för dyk. Perre dök med sin nya blänkade fina 80:ia, den är vacker och grann! Jag fick till och med prova den lite under dyket.

Själva dyket var riktigt bra, bättre än de första jag gjorde här i vintras. Sikten var otroligt bra igen, fantastiskt vilken sikt det är här nere vid Landsort. Uppskattningsvis 16-18 meter under detta dyk.

Under nedstigningen såg vi botten och vraket redan vid 8 meter och bojlinan var fäst på ungefär 16-17 meters djup. Vi hade inte sett detta parti av vraket vid förra dyket.

Dyket varade länge, kanske de längsta dyk jag gjort vid det här djupet. Våra underbara klockor visade MASSVIS med tid när vi väl var nere på den intressantaste delen av vraket.
Vi strövade omkring bland vrakdelarna och fann också fören denna gång, en imponerande syn. Fören på Oleg är verkligen stor och hög! Den är penetrerbar i öppningar som man också kan lysa in i och man ser "igenom".

När vi låg vid förens spets gav Perre sin stage till mig, jag lyfte på den i D-ringarna som vi lärde på kursen, lite meckigt men det fungerade. Vi borde också träna lite mer i vagnis eller liknande också. Bara jag får beställt en egen flarra... kanske bra läge att fixa decoreg från Mark nu när jag ändå måste beställa nytt batteri.

Resten av dyket löpte på bra, hade fått låna Pers FAMI lampa vilken fungerade helt tillfredsställande. Före uppstigningen pekade Perre på stagen och jag höfta loss den och räckte över den. Osis, trodde han skulle glömma och låt mig göra uppstigning med stage...

Grymmingdyk uttalades många ggr när vi var klara. Efter lite dekantering bar det av norrut igen. Vi hade 130 bar cirkus i flaskorna och tänkte köra Snapp och kanske försöka hitta Fyrspännaren som avslutning.

Bakgasen: EAN 32