Namn: Lösen:

Dyk nr: 110, Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-23
MAXDJUP :
16,7 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
678 ggr

En dykdag som började med att vi körde ut emot Björkvik för att bli upphämtade av Rick i hans nya fina båt. Allt var helt kanon och vi var alla riktigt entusiastiska inför våra två planerade båtdyk.
Tyvärr så fick vi problem med båten och ställde in båtturen. Vilken osis för oss alla men framför allt för Rick som ville prova sin båt i dykmiljö och hans fina stege som är helt nybyggd. Båten har till och med en platå i aktern som man kan stå på efter man klivit upp från stegen, samt vid igång såklart också.
Rick fick ombesörjning att få iväg båten och vi andra tre åkte iväg till Lillsved för att göra ett besök på Harm åtminstone. Lite trist och synd om Rick men vi gör om turen någon annan gång.

Ute vid Lillsved börjar aktiviteter komma igång riktigt ordentligt med cafeet, folk som åker skärgårdsbåt, folk som väntar på skärgårdsbåtarna, ungar som skriker, ungar som letar snäckor, ungar som är ivägen för dykare...och annat löst folk med olyckssaliga totalt onödiga 4-fota djur som inte kan sköta sig själv. Det är tydligen riktigt tät trafik på folk där denna tiden på året, antar det blir ännu värre på högsommaren.

Nu är ju Harm drottningen av landdyk i Stockholm så man får väl pina sig med allt bröte med att bära fram och tillbaka osv för att få dyka på vraket.

Efter typ 45 minuter var vi i alla fall på väg ut ytsimmandes till bojjen, inte heller optimalt denna tid på året men Sören har ju enkelflaska så vi hade inte mycket till val om vi skulle få någorlunda lång tid på vraket. Det gick dock ganska fint men det känns inte helt ok ändå med allt den trafik av båtar.

Nedstigningen blev också lite smått ogrym eftersom tre dykare var på väg upp och vi började vår nedstigning i väldigt begränsad sikt samt ett hav av bubblor vilket gjorde att vi heller inte kunde hålla oss vid linan. Det var riktigt kaosartat men senare nere emot 7-8 meters djup såg jag mina buddys och även de tre andra dykare som låg på samma djup tillsammans. När vi kom ner på vraket lugnade det hela ned sig en aning och även sikten blev mycket bättre. Vraket öppnade vänligt och man såg kanske 4-5 meter.

Vi började med att lokalisera och verifiera mellan varandra placeringen av linan som går tillbaka emot stranden och bryggan. Efter det gick vi upp vänster sidan på bygget efter lite velande från min sida tror jag. Marcus låg 1,5 meter ovanför oss och jag väntade han skulle komma ner men han ville tydligen ligga där så jag fortsatte framöver mot styrhytten som jag hade tänkt mig ta en tur in i och runt.
Jag hade kollat in hytten vid dyken under förra helgen och såg det fanns gott om plats, till och med att göra "norra Europas yvigaste helikoptervändning" så även jag kunde lättsamt simma in där och vända. Marcus lyste in med sin nya Robust-lampa han premiärdök medan jag tog min tur in.

Vi fortsatte runt bygget, kollade in hytten utifrån och vek runt på andra sidan. Smågled förbi och sedan upp på taket. Samlades sedan vid aktern igen och vi fråga air-check av Sören som visade 120 bar. Han pekade därefter att han ville påbörja tillbakasimmet med vårt överenskomna coola tecken som var en "revolver rörelse".
Det skadar aldrig med extra marginaler men det visade sig sedan att vi kanske hade varit lite väl konservativa, vi hade lätt kunna stanna där i 10 minuter till men ja ja, dyket blev bra ändå.

Tillbaka simmet efter linan löpte på fint, det var inte riktigt lika långt under vattnet som själva ytsimmet känns.

Vid stranden fick jag för första gången under min karriär som dykare problem med ett öra, hade svårt att tryckutjämna när jag skulle gå ner igen och simma på 2-3 meter tillbaka till stranden. Gick upp lite och försökte igen men det knastrade till och jag blev lite smårädd jag hade poppat trumhinnan, det hade varit en styggelse att blåsa trumhinnan just innan sommaren :( Jag ville inte påfresta öronen mera efter 2 försök till utan gick upp och tog ytsimmet tillbaka. Jag signalerade Marcus innan jag gick upp och han kom också upp efter försökt signalerat till Sören.

Det gjorde lite småont i örat efteråt men nu verkar det vara ok. Bäst att göra ett fuldyk före nästa fredags förväntade dykdag på Blackan. Förhoppningsvis förhoppningsvis blir det ÄNTLIGEN Eldaren om väder och vind är snälla mot oss !!

Helt ok dyk ändå även dock det hade tagit hela dagen och vi fick ut ett 40 minuters dyk på Harm :) hehe..så är det ibland med dykning, alla dykdagar är inte världens bästa. Åtminstone var dyksällskapet mycket trevligt och underhållande. Tack allesammans och speciellt Rick för han ställde upp med båt. Hoppas bara vi får inviga den fina stegen snart!