Namn: Lösen:

Dyk nr: 116, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-31
MAXDJUP :
30,6 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
774 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Denna dag skulle vi ut med Rick i hans nya båt. Det var jag, Andreas och hans polare Anna.
Vi blev upplockade ute vid Björkviks brygga klockan 9.00 på morgonen och OW-eleverna från igår var redan här men vi hann få en plats före samtliga sälkolonier hade anlänt. Vi plockade i alla prylarna i båten, Rick försökte placera ut grejerna på ett smart sätt.

Dagen var strålande och solen sken redan tidigt på morgonen, vi satte kurs emot Smedskär där den gamla bekantingen Tyr ligger på botten och sakta sugs ner i leran.

Det var verkligen en helt underbar dag att vara på sjön, segelbåtarna segade sig förbi med sina 5 hks motorer och svanarna flög förbi med sina tungt flappande vingslag.

Vi gick ner som första dykpar och Andreas och Anna utgjorde ytorg. Jag hade med mig kameran och försökte ta några bilder under dyket, planen var att kunna fotografera telegrafen inne i hytten. Vi kom ner till fören på 24 meter och andningen kändes bättre än fredagens dyk på Eldaren, lugnare och finare. Vi kikade först in nedre delen av bygget där kablar och slangar hänger, gled vidare akteröver på styrbordssida och kollade in de vanliga prylarna.

Brydde oss inte om att droppa ner på däck i aktern, finns ju liksom ingenting där. Gled runt där uppe och fotade en bild på symbolen som finns på sidan. Tittade också lite på livbåten och lanternan där bak som fantastiskt fortfarande sitter kvar.

Gick tillbaka till styrbordssida och gled upp emot rutorna på styrhytten och bad Rick lysa in med sin lampa medan jag gick runt och upp i hytten men ha ha...va trångt det var där inne och det blev totalt bildfiasko, fick inte ens till ett försök utan vände där inne och gled ner och ut igen genom dörren, inte helt siltfritt må man säga men kom ut i alla fall... Det var trängre än jag trodde, det gick och vända men inte helt kontaktfritt från diverse prylar, väggar och annat.

Jag fick en nära titt på telegrafen i alla fall och den löjliga plywoodratten som antagligen är ditmonterad före försäkringsbedrägeriet hade fullbordats. Rick mötte mig där bak när jag kom ut och såg att jag var ok, skönt att ha med sig en säker och ansvarstagande buddy som ser till att man har de fint under dyket.

Vi gled sedan ner på däck och tittade in genom en dörr och såg att man ser till och med ut på andra sidan. Fortsatte sedan ut på däck på fören och tittade in de "vanliga" grejerna såsom ventil, akterspel och slangvagn. Minuterna var nästan slut, Rick låg en minut FÖRE mig och fick ettan på datorn före. Jag tänkte ta en bild på förens spets av den feta gummilisten men fick TUMMEN UPP som svar från Rick, okej tänkte jag, nog med daltandet här nere, vi måste påbörja uppstignignen.
En minut före decot slog in på Ricks dator började vi uppstigningen vilken gick smärtfritt. Liten ström på 6 meter och uppåt. Gjorde en valvedrill på 6 meter och sedan bröt vi ytan.
Väl uppe i båten efter de andra hade hoppat i fixade vi i ordning maten och väntade på det andra skulle komma upp igen. Blir ju riktigt korta dyk på Tyr när hon ligger så djupt.

När jag kom upp i båten märkte jag att mina gators låg där, jag hade glömt dom och inte märkt det ens, kanske ett tecken på att dom kanske inte behövs nå mer.

Intog lunch, drack kaffe och hade det riktigt nice. Efter typ 1,5 timme packade vi lite ihop grejerna och påbörjade färden emot Nämndefjärden och Simsons förlisingsplats, det mariga skäret som utgör ett ordenligt grund.