Namn: Lösen:

Dyk nr: 117, Simson VI


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-31
MAXDJUP :
21,3 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
701 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Andra dyket för dagens hade vi tänkt göra på Simson "och Pantari" som den också kallas men den gode Pantari finns det inte mycket kvar av eller så ser jag väldigt illa, det var ju bara en rackans träeka som låg under storvraket.

Anna och Andreas gick i som första dykpar denna gång för att få njuta av lite sikt i alla fall ;-)
Vi satt som ytgorg och jag passade på att ta bort min ena v-vikt. Hade beklagat mig över fredagens otroligt höga SAC-rating för Andreas och bad honom om tips och råd.

En grej man kunde göra var att ta bort lite bly, som jag anat sedan tidigare är att jag är aningen överblyad men 4 kg kändes alldeles för mycket att ta bort, jag skulle knappt komma ner. I och för sig hade jag bara 120 bar i d12:orna men 4 kgs skillnad är bara för mycket.
Jag hoppade i långt före Rick just för att väga in mig och mycket riktigt gick det att komma ner men med nöd och näppe, med gick inte ta en millimol ean21 i lungorna för att lyckas sjunka. Dessutom ska de också fungera med 20 bar i flaskorna, ska ju liksom kunna ligga kvar. Om någon vecka kommer jag också ha en stage och med den tom kommer det inte gå så jag tog på ett viktbälte (usch va värdelöst med bälte) för att bygga på med 2 kg till i alla fal. Det blev mycket bättre, så får de bli, kapa v-vikten på hälften med en rondell (så säger vi i Kiruna) när jag kommer hem.

Själva dyket på Simson VI var roligt , vraket ligger i en ganska brant lutning med fören som sticker rakt upp. Vi gled ner på babordssida och till utrymmet emellan klippan och vraket, tog den gången och kom ut på styrdbordssida, vek av akteröver och kom ner på 21 meter, det fanns typ ingenting där nere förutom en massa träbitar, man ser riktigt inte att det har varit en båt.

Vi vände ganska snabbt uppåt och gled sakteligen över vraket, tittade på allt möjligt trä och trä och ännu mer trä. Det fanns något metallobjekt som var rätt stort kub-aktikt, jag tog en bild på de men man kan inte se vad det är. Andreas hade missat de under sitt dyk så han visste inte heller vad det var. Måste fråga Perre eller nån som varit här.

Föröver finns det coola relingräcket med fyrkantiga hål i, det ser snyggt ut faktiskt. Tog några bilder och sedan gled vi funt och upp emot 8 meter där vi lallade runt bra länge. Jag tog fram min nya fina halcyonrulle som jag köpte beggat och försökte skjuta min säck men det gick inte så bra denna gång. Säcken for upp och ryckte min fina rulle ur händerna på mig... Rick skrattade och tog sig för huvudet...jag skrattade också och väntade på att rullen skulle komma nerdinglandes....

Vi gjorde en lång uppstigning från 8 meter och uppåt. Simmade runt, backade omkring med våra säckar och rullar. Jag envisades med att "double-enda" fast rullen då och då, tycker det ser häftigt ut när den bara hänger däri i luften. Lättroat kanske men man har ju gjort det själv ;-) det var ju inte så lätt första gångerna och ännu inte heller så enkelt att skjuta säck....på båten försökte jag bortförklara mig mitt misstag med att jag ville se om delrin-rullen skulle fixa avvägningen i vattnet men Andreas sa "sure" och flinade...

Det blev ett långt dyk men fint och avslappnat, fick min SAC äntligen ner till omkring 18-20, fortfarande kanske högt men mycket bättre än dyken på Eldaren. Om det var det softa dyket eller blyets reducering vet jag inte men kanske en kombination.

Avvägningen fungerade hyggligt trots 2 kg mindre, lite trassel med att få ut luften ur dräkten men det löste sig senare. Emot slutet av dyket hade jag bara 20-30 bar kvar och kunde hantera 3 meters djup fint endast med andningen.

Tillbakafärden till Björkvik gick fint, Ricks nya båt fungerar väldigt fint till dykning med 4 pers. Gott och plats och möjlighet till att laga mat. Dykstegen fungerar men man måste vara lite försiktigt. Hoppas på båtdyk med Rick igen snart.

Vilken helg, massa dyk med trevligt folk och ett nytt HELT OTROLIGT GRYMT VRAK: ELDAREN !!