Namn: Lösen:

Dyk nr: 146, Australien, Mooloolaba, ex-HMAS Brisbane


DYKARE :
PARKAMRAT :
Chris Roelfsema  
DATUM :
2009-05-30
MAXDJUP :
25,9 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
21 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
261 ggr

Äntligen fick jag chansen att dyka vraket ex-HMAS Brisbane! Väldigt spontant blev det, blev en plats ledig med UniDive två dagar innan det var dags, ignorerade plugget och tog mig tid att åka iväg.

Det var lite blåsigt men färden ut gick bra ändå. Jag fick som tur var dyka med den mest erfarna på utfärden (faktiskt han som valde mig), Chris som är klubbens huvudinstruktör med 2900+ dyk. Vi dök i andra omgången och de första dykarna kom upp och klagade över hur dålig sikt det var och hur otroligt strömt det var så förhoppningarna var inte jättehöga på förutsättningarna där nere. De hade väl trots allt rätt att det var dålig sikt då det var ca 3-5m bara. Men å andra sidan var det inte helt fel då vi istället spenderade i stort sett hela dyket innuti vraket istället. Också tack vare deras varningar så tog inte Chris med sig sin kamera, och tack vare det så var vi också mer innuti vraket, vilket jag gillade.

Vår mooring var i aktern av vraket och vi gick först längs styrbord sida och gick sen in då vi var nära mitten av skeppet. Var jättehäftigt att dyka runt i korridorerna och in i rum och upp och ner i trappor och överallt. Vraket är preparerat för dykning så det är aldrig längre till någon form av öppning än att man kan se ljus. Men ändå så pass bra att det kan bli helt mörkt. Chris märkte att jag har dykt mycket nattdyk då han aldrig behövde bekymmra mig över mig då jag signallerar med lampan. Vi hade också ett bra och lugnt tempo under hela dyket. Detta var också en anleding till att vi spenderade så mkt tid att penetrera vraket. Utforskade istort sett hela skeppet hela vägen till den främre tillbaka den bakre kanonen. Vraket är helt fullt av småfisk inne i alla rummen, hittade också en lionfish mitt ibland ett enormt stim med småfisk, var coolt. När det började närma sig slutet av dyktiden gick vi åter tillbaka till linan och började en sakta uppstigning såg ett stort stim med stora Kingfish. När vi kom upp och jag hade 90 bar kvar efter ett 45 min vrakdyk (avarage depth: 18,6m) och vi sa att vi varit vid den främre kanonen och vänt var det det ingen som trodde oss!