Namn: Lösen:

Dyk nr: 126, Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-13
MAXDJUP :
17,6 meter
DYKTID :
79 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
483 ggr

Lördagsdyk med Marcus på Harm.

Plockade upp Marcus vid 14.30 och körde ut till Värmdö för andra gången denna helg, också nu öste regnet ner. Parkeringen gapade öppen och vi tog en plats med avsikt att fika efteråt.

Hade planerat att göra ett dyk med bra dyktid och träna lite lindragning och allmänt flumma runt.

Började med en regnig förberedelse med allmän framfraktning av prylar, fick på oss grejerna och började ytsimmet ut. Några dykare fanns på vraket och var på väg tillbaka, dom hade skjutit en korv och simmade med korven hela vägen från Harm till stranden, såg kul ut.

Vi gick ner just innan dom kom upp och naturligtvis hittade vi inte linan, gick ner lite fel och såklart irrade vi runt helt ovetandes vart vi var, irritationen växte när vi hade varit så urbota slarviga. Sumpade 7 minuters dyktid med letande och suuntosäk på 3 minuter för att bryta ytan och orientera oss. Tog ett ytsim tillbaka till bryggan och gick ner alldeles vid klipprona och kom direkt ner på linornas början.

Drog på lite på vägen ut när jag fick leda dyket. Tänkte se om det blir stor skillnad i luftförbrukningen om man pinnar på lite. Gjorde samma sak på vägen tillbaka och SACcen blev sämre (gick mer luft), det var väntat. Körde inte på med never-stopping kicks utan gled mellan kickarna men försökte ändå hålla tempo.

Hade bra kommunikation med Marcus hela vägen. Han använde sin ombyggda Robust till en special edition Urban Classon LED för första gången och den hade bra fokuserad effekt.

När vi kom fram till vraket låg vi vid akterrelingen och jag skulle börja dra lina redan härifrån, började hiva upp spolarna på d-ringar och i samma veva såg jag att min smb också ploppade upp ur fickan men "trodde" den hängde kvar men några ögonblick senare när jag var klar med spolarna och kände på fickan var SMB:n borta... ELÄNDES skit tänkte jag, den låg inte heller på relingen, den måste ha trillat ner över kanten och glidit ner. Jag tecknade frågande till Marcus om man sett SMBn och här började jordens största missförstånd. Vi skrattade gott efteråt...

Jag var helt säker på att han förstod att jag saknade korven och ville vi skulle gå ner och kika på botten men han tänkte vi skulle gå ner och börja vårt dyk med att kika på proppen...kanske han funderade lite extra när jag simmade runt letandes på botten runt aktern och säkert 10-15 meter ut ifrån vraket också. Men vi fullföljde hela dyket, båda införstådda med att den andra var med på noterna.

Efter c:a 30 minuters letande hade jag givit upp hoppet om att hitta SMBn, undrade om den var en smula positiv och hade flutit rakt ut från relingen och glidit långt iväg, det är väl kanske troligt.
Efter fyra turer upp och ner till relingen så befann vi oss ända framme vid kollisionspunkten och där gav jag upp, tecknade åt Marcus att komma med, vi skulle dra lina in i styrhytten för att kika lite bara. Jag krockade med stegen och öppningen såklart när jag snyggt tänkte glida igenom, gick inte så smidigt som jag tänkte men men... trocklade mig vidare i alla fall.

Marcus följde efter och jag skulle försöka dra lina för första gången... gick ju sådär men fick en fästpunkt utanför dörren och sen in i styrhytten, försökte hitta en till punkt just innanför men fanns ju inget så drog den vidare in och fäste den i kuggen.. LoL vilken kass dragning det blev men lina hade vi ju åtminstone.

Jag la mig vid sidan och bjöd in Marcus, han kickade försiktigt in och la sig i andra hörnet. Jag gjorde en yvig sväng, Marcus gick ut och jag tog loss linan och lindade in spolen. Det var väl ok för första gången, har ju inte fått lära mig hur man borde göra. Tror jag ska be någon erfaren visa mig nångång.

Vi gick sedan mot aktern och började vara ganska nöjda med dyket, hade ju 1 timmes dyktid när vi började återfärden. Kom tillbaka till linans början efter en händelselös simtur och gjorde där säk stoppet, lite valvedrill och simulerade gasdelningsrörelser ett bra tag. Marcus gjorde också valvedrill, han börjar få kläm på det nu, även avvägd.

Följde sedan 3-4 meters kurvan åt ångbåtsbryggans håll och gick sedan upp på stranden. Tog en sedvanlig fika på caféet och avslutade därmed dagens dyk. Fint dyk, tack och hej för denna gång Harm Nådendal.
Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Harm" Lillsved