Namn: Lösen:

Dyk nr: 79, Sv "Harm" Lillsved


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-13
MAXDJUP :
17,0 meter
DYKTID :
77 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
685 ggr

JaHa, då var det äntligen dags igen.
Hade bokat ett litet möte med min vän och mentor (Hmmm, skall jag kalla honom så?)Tobias för ett eller två helgdyk.
Vi hade velat lite fram och tillbaka om det skulle bli Brevik och Dyviksvraket eller Harm. Efter diverse telefonkontakt bestämde vi oss i alla fall för att det skulle bli Harm som fick stå ut med vårt besök.
Blev upplockad vid 14:30 efter att tillbringat förmiddagen med familjen på AIK:dagen. Med Gnagis på hornhinnan påbörjades färden ut mot Lillsved i regnvädret. Kände mig lite taskig mot Tobias eftersom han var där i går, men han försäkrade att det var OK att ta denna plats i besittning igen.
Kommer ut och hittar en lucka att parkera i och börjar snabbt göra oss i ordning. Saknar lite av ”Tores” bekvämligheter så som tak över huvudet när man byter om…
Får i alla fall på oss grejerna i regnet och tar paketen på pirra ned till bryggan. Kittar på oss och påbörjar lite ryggsimm ut mot badbryggan och linan.
Ser från bryggan att det är dykare där redan som skjutit korv, dessa kommer in ungefär samtidigt som vi kommer ut. De har simmat med korven på ytan hela vägen, smart men lite meckigt kan tänkas.
Går i alla fal ned och börjar söka efter en lina som kan ta oss ut mot vraket. Hittar ingenting…
Letar runt i knappt 10 minuter för att sedan gå upp till ytan för att överblicka läget. Visar sig att vi kommit för långt tillbaka mot stora bryggan.
Irriterade ytsimmar vi tillbaka till där linan bör vara och slickar väggen ned, och se på f-n där är den.
Tobias går som 1:A, och jag tror att han käkat anabola eller nåt. Han simmar som om han hade skattemasen i röven. Ligger i alla fall bakom så gott det går, han är ju liksom lite bättre på att ”Frogkicka” än var jag är. Han är dock noga med att OK:ja med täta mellanrum. Jag försöker ”rita” mina cirklar på samma ställe som han för att det ska var lätt att förstå att jag är med.
Detta är första dyket med min ROBUSTlampa och Clason LED och jag är imponerad över fokusen i ljusbilden.
Kommer ut till vraket och samlas för lite chill out på relingen. Tobias hade pratat om att det var dags att dra lite lina detta dyk, och det hade han tänkt börja med NU, visade det sig…
Ligger vid relingen och får plötsligt massa konstiga tecken… Tror att han undrar om vilken väg vi ska gå, så jag visar nedåt mot proppen. Det han menade var att han undrade om jag såg vart hans ”korv” tog vägen. Visade sig efter att vi kommit upp på land att han hade tänkt börja dra lina redan från ankomsten till vraket. Medans han stuffade om sina prylar tappade han korven. Och han undrade således om jag såg vart den tog vägen. Vi gick i alla fall mot proppen och tittade på den. Är ju lite coolt Osv, men döm om min förvåning när Tobias drar i väg från vraket ut mot den sterila sandbotten. Jag tänker i mitt stilla sinne att nu har han fått djupberusning på 16 meter. Dags att skriva i Guiness rekordbok i så fall. Detta upprepas ett par gånger och jag följer efter, god buddy som man är. FATTAR INGENTING. Nåväl, kommer så fram till kollisionspunkten, går upp mot relingen (där Tobias lyser på en lake) och simmar tillbaka mot bygget. Håller på garvar reggen ur munnen när Tobias totalkrockar i något på väg uppför trappen till bygget. Ser ut som om han ställer sig i givakt för någon. Följer efeter och fastnar på samma ställe. Hmmmm, slipper i alla fall se hur det ser ut. Tobias tecknar åt mig att följa med och fäster sedab en lina utanför ingången till styrhytten, drar in den och fäster i kugghjulet mitt i rummet. Backar sedan snällt in i ena hörnet och bjuder in mig. Detta är min första penetrering (trots 2 barn…) men jag tar det lugnt och litar fullt ut på både Tobias och linan. Kommer in och glider ned till dörren på andra sidan. Kollar in Tobias att allt ser OK ut och går sen ut igen. HÄFFTIGT och ger mersmak, men man får skynda långsamt så det inte går åt skogen. Ligger och väntar på Tobias medans han lindar in linan. Kollar på manometrarna och tycker att det kan vara en god ide att påbörja hemfärden. Följer relingen runt tills vi kommer till linan och går in mot land. Även nu drar Tobias i väg som om han är nödig på ett eller annat vis…
Softar runt när vi kommer in med lite kranskruv och annat smått och gott. Blir utskälld av Tobias för att jag tar i själva reggen när vi tränar på att ge, skall ta i slangen. Kommer åt högerposten och mitten bra tycker jag. Lite större problem med vänster dock. TRÄNING TRÄNING. Följer 4m kurvan bort mot bryggan för att sedan bryta ytan lugnt och stilla.
Fika, dels för att det är kul att ”tjöta” efter ett dyk, dels för att döva samvetet när man snyltat parkering. Kommer överens om att det var dumt att slösa bottentid på att hitta linan ut till vraket och att även det är värt att ta måååånga flera dyk här.
Kan även tillägga till detta dyk att jag är oerhört nöjd med min ombyggda ROBUST med LED. Lite mindre ljus än med 50w halogen men bra fokus. Får jag sedan bekräftat att den drar mindre= har längre batteritid så är jag kononlycklig.
Kan bara dra mig tillbaka för kvällen och skatta mig lycklig för att jag hittat denna trevlig fritidssysselsättning och att den dessutom har gett mig massa trevlig bekantskaper. Tack för denna gång T, och ses snart igen.

Ned 15:59.
2*12*232. X-Wing+Platta 2,2 Kg, 4 Kg på Röven, =6,2.
210bar ned, 70 bar upp
ROBUST Canister med Classon LED uppgradering
Ursuit dräkt.
2*1:a steg Aqualung Titan, 2*2: steg AqualungLX Supreme.

Parkamraters loggar:
Tobias Minde - Harm