Namn: Lösen:

Dyk nr: 127, Sala - "Badbrottet" 13,5


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-14
MAXDJUP :
11,6 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
539 ggr

Dagen kom då jag och Rick skulle dyka Kolsva med Etunafolket men blev inställt när vi satt och åt lite frukost på McD i Enköping.

Lite purkna men kan ju inte rå över sådana omständigheter, vi valde istället att åka upp till Sala och köra badbrottet istället. Fanns ju 10 meters gången vi ännu inte gått så långt in i.

Det spöregnade i princip HELA ELÄNDES dagen, det regnade när vi handlade mat på coop, när vi lastade ut grejerna vid brottet, när vi bar grejerna, när vi tog på underställ och torrdräkt och det regnade när vi tog på paketen och det regnade när vi hoppade i och det regnade när vi kom upp, det regnade när vi åt mat (peppar salami plus "linecuttad" färskt bakeoffbröd från coop) och det regnade när jag bytte till ny fleece-tröja (läckage) och det regnade när vi hoppade ner för att göra dyk nr två, ja det NÄSTAN regnade inne i grottgången också...

Vi tog ytsimmet direkt över till 10an och skulle gå direkt ner i gången.

Jag upptäckte nästan omgående att jag blev blöt i ena fingret och såg sedan att jag hade fått två små hål i ena fingret, cp också!!! Blev blötare under ytsimmet bort till ingången. Rick frågade om jag ville fixa det men tänkte vi gör ett dyk på 30 minuter och sen är det bra. Det går ju inte direkt fort för vattnet att komma upp i armleden och armen, det tar tid vilket var också intressant att testa. Har ju inte riktigt fått något handsk-läckage någongång.

Vi kom ner på 10an och Rick använde linrullen för att lägga lina och gjorde fina jämna tie-offs i det som fanns att tie-offa i...vilket inte var så mycket. Passerade träporten c:a 10 meter in och tog den vänstra gången till den slutade, Rick signalerade på helikopter och jag vände försiktigt. Ljudet av bubblorna var detsamma som första gången, dvs som att någon slog med en hammare i en stålkulvert.

Vi tog sedan högra gången till en liten hög kom mitt i gången som man var tvungen att svepa över, kanske en stigning på 80 cm eller nå för att komma förbi den men jag signalerade vändning eftersom jag ville inte gå in längre och dessutom börja jag frysa rätt mycket. Vattnet hade sakteligen börja vandra upp emot armbågen och jag kände det var ordentligt blött i handen men tokfrös inte.

Vi vände och kom ut genom tunneln, jag plockade upp Ricks 7:a direkt när jag kom ut så han kunde rulla färdigt rullen och hänga upp den. Gav över hans 7a sedan när han var klar lite längre bort. Jag hade haft med min in i gången vilket inte alls var några problem, det var riktigt gott om plats.

Min 7a är dock ej min, lånade Andreas flaska och hade fixat ihop en specialreg med lite pluggar och sånt, Scubapro 1:a steg och en Sherwood-pryl som andra steg och lång SPG-slang, riktigt skolenligt ;-)

Vi började simma tillbaka, passerade tältet och nådde kanten som går ner till de djupare delarna av brottet men det blev genast mycket kallare på 11-12 meter så jag tummade dyket, frös alldeles för mycket nu.

Tog ytsimmet tillbaka och njöt av regnet och alla stora pollenkakor som i princip täcker hela brottet med sin kräkaktiga yta...USCH!!!

Bra första dyk än om lite kort. Vi har nått vänstra gången till stoppet vilket var helt ok.