Namn: Lösen:

Dyk nr: 128, Sala - "Badbrottet" 13,5


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-14
MAXDJUP :
20,2 meter
DYKTID :
61 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
499 ggr

Inför andra dyket fick jag gå tillbaka till bilen, hämta mina reserv NBs och byta underfleecetröja, var helt genomvåt på vänsterarmen. Vred ur Weezelen och sedan skulle en torr underfleece iaf stoppa ett tag när inte mer vatten kom in.

Vi hade bra med luft kvar inför andra dyket. Djupet ligger bara på 10 meter i gången, då blir luftförbrukningen relativt låg. Hoppade i och var någorlunda torr i armen, åtminstone till en början. Vi tog ytsimmet till bort till andra änden av brottet där ingången till 10an är. Vi gick ner och följde samma rutin, Rick gjorde starten av linan och gjorde tie-offs på vägen in till träporten och korsningen. Tog höger och gled över "högen" som vi vände vid förra gången. Känns dock bra att göra gångutflykten i början av dyket, skulle nog inte göra halva dyket och sen gå OH, låter som en halvdålig idé.

Vi fortsatte efter högen kanske 20 meter och kom sedan fram till en kraftstolpe eller något som låg ner i gången. Det var lite smalare här och man hade inte alltför stor plats till helikopter men det gick om man bara tog de lugnt och stilla. Hela förflyttningen i gångarna tog vi alltid väldigt slow och kontrollerat så man inte rörde kroppslemmar sig i onödan. Vid kraftstolpen signalerade jag vändning, blev en bra punkt att komma ihåg hur långt vi har gått till nästa gång. I denna gång fanns även två andra linor redan utlagda varav ett är ett ordentligt rep.

Märkte under detta dyk att det svarta "saltet" som ligger på några ställen inte är snällt om man råkar damma upp det lite. Jag slog avsiktligt med handen mot golvet där det fanns en ansamling svart sand och det bolmade upp svarta moln...riktigt nice om man skulle börja tokpaddla med fenorna.
Det känns också nu på efterhand lite slarvigt att man tar lite för givet att man hela tiden kan "se" linan. Borde kanske ligga väldigt mycket närmare linan. Så man enkelt kan nå den med handen utifall det blir igen-siltat.

Vi kom ut efter c:a 15-16 minuter i gången och fortsatte bort emot uppstigningsplatsen. Nådde kanten och gick ner till 15 meter ungefär, blev betydligt kallare här och jag kände av att jag var våt i armen, det var irriterande och kylan började komma krypande. När vi nådde kontoret var det kallt, cpkallt, endast 3 grader. Fattar inte hur vi dök vid Torö Stenstrand i februari med Reine när datorn visade "minus 1".

Jag signalerade åt Rick att jag ville fortsätta för att komma vidare uppåt grundare vatten och påbörja uppstigning så småningom. Jag hade lite för bråttom, råkade krocka in i Ricks fenkickar flera ggr, sorry Rick, vet det är irriterande när det tar emot när man håller på. Fick ducka och akta mig några gånger också men tog sen lite avstånd så jag inte skulle vara ivägen.

Vi gick bort emot botten vid nedgångsplatsen där också mellangången började, vi lös lite efter om vi såg Ricks wetnotes han trodde han hade tappat vid hoppet. Vi såg ingenting fast vi gjorde inte några större sökningsförsök.

Jag tummade dyket, frös ganska duktigt i handen och kylan hade spridit sig så jag kände mig allmänt frusen. Det skulle bli ett riktigt bra övningstillfälle för valvedrill på 6an.
På tolv meter visade Rick stanna på det här djupet, jag bekräftade och vi låg där en minut och fortsatte sedan uppstigningen till 6, det blev genast varmare och det var inte lika olidligt att ligga i vattnet som nere på 12 och djupare.
Vi låg på 6 meter i 6 minuter tror jag. Körde valvedrill, det var riktigt segt med vänstern när den var så frusen men jag segade på och tänkte DE MÅSTE gå, tänk om det händer på ett vinterdyk.
Tummade sedan den sista biten upp till ytan. Vi tog dock 4 minuter på oss från 6 och upp till ytan, Rick ville väl göra en riktigt bra konservativ uppstigning.

Klev upp, kittade av oss och regnet föll ner oavbrutet... Hela tiden när vi bar grejer och bytte om, allt blev blött... Man borde ha ett snabbuppfällbart militärtält eller något sånt vid sådana här dykplatser när hela himlen faller ner.

Tack för bra dyk Rick! Snart är det dags för Ingrid, bara mitt batteri kommer.