Namn: Lösen:

Dyk nr: 136, Kolsva, fältspatsgruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-21
MAXDJUP :
21,2 meter
DYKTID :
56 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
603 ggr

1x80cf Luft 210 bar, 2x12 EAN31, 90 bar

Favorit i repris, trippel-K dykning på schemat! Vädret hade jag beställt och då jag sällan gör fel var kvaliteten därefter. Idag skulle det dykas med dubbla stageflaskor i grusgropen den sköna. Det var lite gungigt och vi var rädda att dykningen skulle blåsa inne. Som tur var hade Angelica bunkrat med både Calma och Postafen så nog skulle det gå.

Vi sladdade in på grusplanen i tät följd. För en kort sekund så tänkte jag mig hur man från en helikopter kunde ha filmat hela scenen i bästa actionrullemanér. Tre bilar, perfekt avstånd och så en massa damm. Vi sladdade in, man zoomar in mot min bil - snabbt klipp - jag kliver ur med solglasögon och ser jävligt tuff ut. Tur att man är Svensson, drömma är ju gratis.

Snabbspolar vi lite så kom vi i vattnet, ganska snabbt och utan allt för mycket stök. Vi gjorde en s-drill och bubblecheck sen bombade vi ner och Angelica tog täten. Det var formation skithög som gällde och både jag och Jonas agerade passiva sjökor. Hittade en bra plats för att droppa ena stagen och linrullen. Tyvärr uppfattade inte tätparet att jag höll på greja så vi fick tyvärr jaga ikapp dem. Vänligast hade de dock noterat min och Joakims frånvaro så det var ett par lampor som mötte oss.

Så fort man fuskar blir man straffad. Att ta genvägar eller vara lat kommer alltid i retur som en pungsparksboomerang. Det är ett synnerligen intressant fenomen som jag alltid haft respekt för. Ett sådant simpelt litet exempel som att ta sig an ett litet gasbyte medans man simmar, för att inte teamet skall behöva vänta på en t ex. Nu är det ett fundamentalt systemfel att tänka så (tack för lärdomen) vilket jag snabbt skulle upptäcka. Jag skruvade på stagen och drog fram slangen, skiftade lite snabbt och vips andades jag vatten istället. Först förvånad, se lätt förskräckt. Hann tänka vilken regg jag skulle byta till om även andetag nummer 2 skulle vara vatten. Nu blev det åtminstone 50% luft och efter att jag hostat så funkade reggen utmärkt. Tack Apeks. Blev lite nervig en stund men försökte fokusera på allt omkring mig för att komma tillbaka till dykkänslan.

Det var dock inte förrens vi kom bort till 20-10 schaktet som jag var med i matchen igen. Angelica ledde oss in och vi gick långsamt upp. Jävla coolt därinne faktiskt. Berget pratade med mig även denna gång precis som förra gången. Gäller att ha lite respekt för det helt klart! Vi simmade ut genom gången, utan dimma denna gång. Sedan ner och ut i lilla brottet en vända där inne - inga djurskallar denna gången dock.

Vi gick tillbaka en annan väg och gick upp för att lägga oss och säkstoppa lite. Jagade fram wetnotesen och kladdade lite till Jocke för att försöka röna ut var vi droppade mina grejor. Jocke drog iväg som en skållad råtta och letade. Jag hakade på och visste att de låg på 7,3 m. Efter ca 1 min letande så hittade vi grejorna. Jonas hakade på och jag började fippla. Tanken var ju att skillsa lite idag också. Sköt en säck som jag gjorde fast i en sten, droppade båda stagarna i den snabbt riggade stationen, gjorde fast linrullen och drog iväg uppåt strande. Gjorde några knyt-av på vägen. Kom upp alldeles för långt till höger, så fick ytsimma tillbaka.

Väl uppe ur vattnet käkade vi korv (samma korv som förra gången, hehe) som vi grillade på Jonas patenterade jet-grill. Man var tvungen att vara stridspilotsnabb för att hinna vända på korvarna innan de blev kolade. Jag hade förberett både kaffe och mandelkubb vilka jag fullkomligen slukade levande.

Eftersom vädret var beställt av mig så avbröt vi ytintervallet lite raskt med ett duggregn.

Parkamraters loggar:
Angelica Rydelius Bergman - Kolsva fältspatgruva
Angelica Rydelius Bergman - Kolsva fältspatgruva
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva
Jonas Erikson - Kolsva
Jonas Erikson - Kolsva