Namn: Lösen:

Dyk nr: 137, Kolsva, fältspatsgruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-21
MAXDJUP :
30,2 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
592 ggr

Efter lite fika så hoppade vi i igen. Jonas och jag var i först och vi drog iväg till den riggade nedstigningslinan för att jag skulle plocka upp en nya stage. Alla låg ju kvar vid änden på linan. Under nedstigningen noterade jag oturligt nog att min dräktgas var slut, vilket jag också signalerade till Jonas. Jag hakade på mig en stage och vände tillbaka till stranden där vi klev i. Upp och bytte dräktgasflaska fort som fan, då menar jag fort som fan. Dessutom var det stekande varmt så de få minutrarna jag tillbringade jobbandes resulterande i kraftig värme inuti dräkten.

I vattnet och på med stagen igen, under Jockes kommando drog vi bort mot kaffegrottan. Men vi kom ner lite fel så angelica tog kommandot och ledde oss tillbaka. Vi simmade in och joxande runt där inne. Blev ett par riktigt coola minnesvyer med fyra dykare inne i grottan. Häftiga siluetter i allt ljus. Upptäckte dessutom att jag i farten lyckats kidnappa min manometerslang (snabbt snabbt med fel) så jag vidtog en liten manöver för att frita slangen och återbörda den till sin rättmätiga plats.

Vi gick ut och grottan och for iväg till vajern som leder ner till ingången på bastun. Vi gick från vajern in till slutet på linan där jocke knöt fast och drog lina vidare in till bastun. Det var lite "dimmigt" här inne, men ändå rätt hyffsad sikt. Det blev virrigt innan jag och Jonas jagade fram och lös in i själva bastun. Jävligt coolt faktiskt, rätt rostigt alltsammans men tufft med den intakta lampan. Vi simmade ut på rad och jag la lite belysning åt Jocke när han plockade in sin spole.

Vi gick uppåt och bortåt till bilarna, gjorde ett par svängar över dem för att därefter simma tillbaka tills dess att vi kom bort till linan som leder upp. Av en ren händelse så precis till höger om den noterade vi att min flaskstation var placerad. Jag pep över till den lite snabbt och rangerade om flaskorna och gjorde loss linspolen och gjorde även loss linrullen. Vevade in på linspolen och gick uppåt längs linan. Gjorde loss alla knyt-av på linrullens lina på vägen upp. Kom slutligen till den sista knyt-aven som låg på 1,5 m djup. Tog in hela linrullen som nu låg lös samtidigt som jag hakade av korven i d-ringen. Gick bort för att droppa alla grejor och gick ut och ner en biten och rev av två krandrillar efter varandra. Gick galant!

Bra kombination av skillsdyk och lite nya sevärdheter. Använde all utrustning jag hade med mig idag, allt förutom backupmask och 55m linspolen. Bra träning!

Parkamraters loggar:
Angelica Rydelius Bergman - Kolsva fältspatgruva
Angelica Rydelius Bergman - Kolsva fältspatgruva
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva
Jonas Erikson - Kolsva
Jonas Erikson - Kolsva