Namn: Lösen:

Dyk nr: 130, Sappemeer, Biskopsön


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-21
MAXDJUP :
23,8 meter
DYKTID :
53 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
7-8 meter
VISAD :
578 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Detta var sista dagen innan veckan börjar igen efter en lång midsommarhelg i både Finland och nu ute med Rick i hans båt. Med på båten fanns också Danne och Andreas.

Vädret skulle bli bra och havet lugnt vilket gjorde vi valde Sappemeer som primärt dykmål. Vi kom ut dit efter Rick hade med hjälp av sina nyinköpta plotter navigerat sig genom skären och öarna och efter krossande av diverse fjärder. Solen stod högt på himlen och vädret var strålande.

När vi satt på båten just före dyket kom ett fint blått fartyg upp emot oss, vi såg det var Tessi med Niklas och anhang. Vi blev bjudna på kaffe och tour ombord på Tessi efter Rick och Andreas dyk. Tack så mycket och roligt se det jättefina ombyggda utrymmet i fören. Det ser riktigt flashigt ut med teak och spottar.

Jag skulle dyka med grottdykaren Danne som genomgår en nyfödelse inom dykningens värld efter några års paus. Andreas och Rick dök tillsammans. Vi hade planerat en ungefärlig total dyktid på 50 minuter.

Vi gick ner efter linan i ganska rask takt. Jag hade lånat Ricks fami och gjorde mitt första dyk med min i Finland nyinköpta borstade alu 80:ia, idag fylld med vanlig EAN21. Jag har inte fått min nya regg till 80:ian än utan körde med min "MODDADE" Scubapro+Sherwood som fungerande utmärkt.

Kom ner på vraket, checkade med Danne lite och gick över på stagen direkt. Han pekade akterut och vi pumpa på. Ganska snabbt var vi där nere och jag gick direkt nästan och kolla in sälen, fick Dannes uppmärksamhet från däckkorridoren och lyste lite på den. Vi gick upp på däckrelingen igen, jag gick in i en dörröppning och kollade ut genom rumsöpnningen ut i innerkorridoren akterut och ser ljus därifrån, man borde komma ut rakt i akteröppningen om man följer korridoren, såg också de på Niklas ritning senare efter dyket.

Jag vände dock ut igen och anslöt mig till Danne och vi rundande aktern och simmade på styrbord sida. Danne lyste rätt in i dörren till maskin men vi fortsatte sedan föröver. Dippade ner en sväng till lastrummen, simmade ute efter en mast som tippat ut på botten och vände tillbaka igen.
Titta på varann lite och insåg vi var rätt klara med det här dyket. Man känner sig lite bortskämd när man känner sig klar med fina Sappe, men det liksom var ingen ide att gå tillbaka till bygget och det var bra tid att börja tänka på komma upp till ytan. Nästa dyk så kanske vi rotar lite mer där bak.

Före uppstigning gick jag över till bakpaketet, tog av stagen och stuffade undan slangen, hängde upp den på manometer ringen och påbörjade uppstigningen tillsammans med Danne. Gjorde en ganska långsam och slapp uppstigning, ingen riktigt bestämdhet på det ordinarie mellanstoppen, bara att långt segande hela vägen upp.
På 6 meter gjorde Danne gasbyte, kollade av med mig att han kunde stoppa in 6:an och sen la han sig på c:a 5 meter. Vi låg tiden ut på klockorna och sen bröt vi ytan efter sen slow 3m - 0.

Dyket var fint. Skyndade kanske förbi allt lite för snabbt men det kändes liksom mindre än förut, man blir lite blind för detaljerna man såg vid första gången man dök här.

Under Andreas och Ricks dyk kom en tjockdimma in på bara några minuter, man såg inte alls långt, till och med dom där öarna intill förlisningsplatsen försvann i dimman. Som andra dyk hoppade vi Sappe och gick inomskärs istället och siktade på Smedskär och Tyr. Det hade blåst upp lite grann och det kändes fint med lite lä för resten av dagen.

Bakgas EAN21
80cf EAN21