Namn: Lösen:

Dyk nr: 180, Kolsva fältspatgruva


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-21
MAXDJUP :
29,6 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
2-8 meter
VISAD :
598 ggr

Vårt sköna ytintervall störs av en regnskur o vi bestämmer oss för att hoppa ner i plurret istället.

Vi svidar om, hoppar ner i plurret o efter lite väntan i vattnet tar vi oss ner mot Kolsvas håligheter. Dykplanen är att först titta in i Kaffegrottan, sen ta bastugången och avsluta med ”bilvraken” innan vi gör en snygg uppstigning. Jocke ska leda men är lite osäker på var kaffegrottan ligger men jag förklarar att den ligger precis nedanför nedstigningsplatsen. Sagt o gjort, Jocke tar täten o simmar nerför klippavsatsen o ut i brottet …*nää vänta nu, nu blev det fel* jag ligger o väntar en stund utanför kaffegrottan men då ingen ser mina lampsignaler bestämmer jag mig för att följa efter de andra … som nu är o tittar på bilvraken. Jag ligger o flashar med lampan en stund innan någon till slut upptäcker att jag ligger ovanför o försöker förklara med händerna att kaffegrottan ligger däruppe. Jocke fattar vad jag menar då vi har vårt tecken för kaffegrottan, de andra två tror säkert att jag bara vill upp o dricka kaffe ;o) Ja för det kanske inte är så självklart för alla att när jag pekar uppåt o låtsas dricka kaffe betyder att ”kaffegrottan ligger däruppe” ;o) Jag leder oss uppåt igen o blir lite osäker på om jag hittar kaffegrottan här nerifrån, planen var ju att ta den direkt då den är så lätt att hitta uppifrån. Men jag hittar rätt på direkt o väntar in så att alla är med innan jag börjar med att simma in.

Jag tar högervarvet o lyser upp fikabordet o sen vrån med vår dator, rittavlan o den läskiga porslinskatten, sen lägger jag mig lite vid sidan av för att få in balans igen, känner mig lite vinglig o lätt i fötterna (känns som om jag har luft i fötterna). Ligger där o känner efter o siltar nog upp lite också där jag ligger o backar o har mig. Sen tar jag oss ut ur grottan. På vägen ut håller en mini-abborre skrämma slag på mig när den dyker upp mellan stenarna o jag skrattar gott i regen. Utanför försöker vi komma överens om vem som ska leda ner t. bastugången. Då Jocke verkar ha svårigheter att hitta även dit, härifrån leder jag oss ner mot den o lyckas ännu en gång ta oss rätt direkt t. ”spaden” o vi sjunker sakta ner i det svarta vattnet. Ser rätt läckert ut här o se alla som ett pärlband på väg ner o jag kan lätt se Jocke som nu tagit täten. Tänker på att andas ut i vanlig ordning för att inte bli så djupberusad o till sist är vi framme vid ingången.

Jag ligger o avvaktar utanför medan Jocke fäster linan där den permanenta linan slutar, sen dyker en efter en in, det är bra mjölkigt här så jag bestämmer mig för att inte dyka hela vägen in. Jag känner att det här inte är ett "once-in-a-lifetime"-tillfälle och känner att jag nödvändigtvis inte måste hela vägen in, den kan jag ta en annan gång när sikten är bättre. När de andra tittat sig mätta leder jag ut. När Jocke är ute undrar han vad vi ska hitta på nu o föreslår bilarna. Jag får fortsätta guida då min älskling lider av tillfällig Kolsvaförrvirring idag. Vips är vi vid bilarna o tittar o vimsar runt där bland bilvraken. Jag tittar på dykdatorn o ser att jag nu har 6min kvar t. deko o tecknar t. Jocke att vi nog bör gå upp nu. Jag leder upp och tbax mot uppstigningsplatsen genom att följa guidelinan, det blir en fin sväng förbi undervattensskogen. Precis innan den byter jag t. min 7l vilket går riktigt smidigt o bra. Jag känner hela tiden sen kaffegrottan att balansen sitter bra igen o tycker det är skönt att känna att jag verkligen kan ligga still om jag vill … det jag varit orolig över att jag inte skulle kunna.

Jag vi gör en fin uppstigning med 1min på 9m o 3min på 6m Gör ett riktigt snyggt säkstopp då jag ligger skönt med händerna snett uppåt o bara slappar. Avslutar med en stegvis uppstigning. Jag lägger av mig 7l sen går vi ner igen o kör lite skills, går vansinnigt lätt att skruva kranar med 50bar kvar i flarrorna :o) Krandrillen sitter fint o trots att jag glömt haka loss longhosen när det är dags att byta så behöver jag inte byta tbax t. backupen igen :o)

Glad o nöjd med dyken bryter vi slutligen ytan då jag får höra ”ååå va du simmar med händerna hela tiden, du borde kanske hålla dem knäppta framför dig istället” då känns det inte lika kul längre o kommer på att jag borde öva på att skjuta säck. Hoppar muttrande ner i vattnet igen o lägger mig på 3-4m o knåpar ihop lina o säck o skjuter. Det tar lite tid då jag inte är så van vid långskägget på primärregen, men t. slut reser sig korven upp mot ytan o jag börjar sakta vira tbax lina medan jag stiger uppåt. Trots mina 30-40 bar känner jag mig inte lätt, sköönt.

På lite bättre humör bryter jag ytan o går t. de andra o svidar om t. vanliga kläder o skruvar isär allt igen.

Jag kanske inte ligger blick stilla med händerna, men jag viftar inte heller med dem så jag siltar upp en massa.
Tack för ett gott dyksällskap Jocke, Fredrik o Jonas. Nästa gång skrapar vi ihop ett större gäng när inte alla är bakis efter allt midsommarfirande :o)

Parkamraters loggar:
Fredrik Christiansson - Kolsva, fältspatsgruvan
Fredrik Christiansson - Kolsva, fältspatsgruvan
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva
Joakim Bergman - Kolsva, Fältspatsgruva