Namn: Lösen:

Dyk nr: 131, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-21
MAXDJUP :
31,3 meter
DYKTID :
42 minuter
SIKT :
8 meter
VISAD :
546 ggr

Efter dyket på Sappemeer begav vi oss inomskärs och siktade mot Smedskär och Tyr för andra dyket.

Vädret var fortfarande fint och havet blev också lugnare än utanför Biskopsön.

Vi tog det riktigt lugnt, ingen stress att komma i vattnet vilket är en av de stora fördelarna när man åker med egen båt som vi har förmånen att göra när vi får komma med Rick i hans fina och bekväma Bayliner. Förberedde oss lite för andra dyket, dekanterade Dannes paket och jag fick också 100 bar i min 80:ia som jag tänkte supa ur först.

Andreas och Rick gjorde första dyket pga av mina mentala svårigheter med avyttringen av vätska när det står för mycket folk omkring…. Suck, men fick ett tröstande ord av Danne som sa att han hade andra dykkompisar som led av samma kroniska ”sjukdom”.

Innan A och R kom upp var vi färdigkittade och låg i vattnet, väntande på mitt Sherwood-kit som Andreas lånade. Pojkarna hoppade upp i båten och jag fick min färdiga stuffade flaska av Rick och vi körde checks och påbörjade dyket.

Nedstigningen gick riktigt bra, relativt raskt utan krusiduller. Jag hade en aning för squeezad dräkt när jag kom ner till vraket vilket gjorde min andning något ineffektiv men fick lite bättre koll emot senare delen av dyket.

Enligt vår genomgång innan dyket tog vi först styrbords sida, Danne verkade imponerad och intresserad vilket man blir av Tyr. Detta var hans första dyk på Tyr, fartyget hade inte blivit vrak när han höll på som bäst.

Vi kollade in styrhytten, frågade Danne om han ville kika närmare, han gled upp en bit efter stegen och lyste in.

Vi kom sedan bak emot aktern och då märkte jag verkligen hur otroligt bra ytljuset nådde Tyr denna dag. Det brukar normalt vara helt mörkt här nere och speciellt bak på aktern.

Vi simmade över däck och kom över på babords sida. Jag visade livbåten och lyste sedan in i Tyr genom öppningen där man kan göra swimthrough:n som jag inte gjort tidigare. Jag hade endast 25 bar kvar i min stage och visade att jag går över till paketet före jag simmar genom vraket, vill inte börja böka där inne utifall.

Det tog ett tag som vanligt innan jag meckat klart. När jag klickade loss flaskan var den ganska positiv men finnarnas bungee-lösning gör det enkelt att stuffa undan andra steg med slang. Jag tänkte först klicka upp den vid sidan men tänkte att det kanske är lättare att ha den i det primära läget när man ska simma genom. Lyfte bak den på sido D-ringen efter vi kommit ut på andra sidan.

Kul att se lite på insidan även då det är mest bråte, ett element och annat bös i gången mellan däcksidorna. Jag lade mig utanför relingen och väntade. Såg hans lampa komma närmare och sedan kom ett stycke dykare ut genom öppningen.

Vi gled sedan upp emot fören och jag såg det var endast 4 minuter kvar, dock låg vi lite grundare men kom då och tänka på att Dannes multigasdator var lite mer konservativ än Suunton på Sappe, han hade säkert nollan nu och mycket riktigt ville han påbörja uppstigningen. Jag gav tummen upp som svar på hans tummar.

Vi samlade oss vid fören och började segla uppåt. Låg och såg på Tyr flera meter uppåt, helt nice ytljus och därmed sikt får man säga. Uppstigningen gick fint, Danne gjorde gasbyte på 5 meter och vi låg ut vårat säkstopp och steg sakta mot ytan.

Fina dyk , Tack så mycket alla och Tack Rick.