Namn: Lösen:

Dyk nr: 133, Ulrika, Vättern


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-27
MAXDJUP :
35 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
675 ggr

Utflykt med ett gäng dykare till Vättern för utfärd med Vättern-Magnus, en trevlig kille från östgöta-slätten men en fin RIB som tog oss snabbt ut till mitten av innanhavet.
Vi var sex dykare som bildade 3 dykpar och det första dykmål vi hade var det gamla träskeppet Ulrika som ligger på 38 meters djup.

Färden ner till Vadstena från Stockholm gick smutt, stannade en gång för en kaffe men sen flöt det på ganska bra. Vädret var underbart och solen sken hela dagen, vilken sommar vi har just nu.

Vi mötte Magnus vid småbåtshamnen i Vadstena bland kloster, slott och 300 st Massey Ferguson traktorer från tidigt 1700-tal och människorna som såg på dom var inte så mycket yngre dom heller.

På vägen berättades det om någon som kände någon som samlade på Massey Fergusson traktorer hemma men han hade fått inköpsstopp av sin kärring…konstigt det där. Att man inte ska få samla på fina MF:ar på sin bakgård i fred...

RIBben lastades full till brädden med prylar men kapten fick ändå upp den i plan och vi tog oss snabbt fram över det lite blåsiga Vättern. Ulrika har förlist nästan alldeles på leden för Götakanal, man såg lämmeltåget med båtar som korsade Vättern för att komma till Motala och/eller Karlsborg.
Som första par gick Johan och K-O ner och Guido och Erik följde dom några minuter mellanrum. Jag och Andreas som jag dök med även på andra dyket gick ner som sista par.

Vår plan var 20 minuters BT och sedan deko på bottengasen EAN30 på 12 och 9 samt 6 men vi hade lagt även in ett kort stopp 15. Till dessa dyk hade det varit fint med en Uwatec för att inte bli distraherad av D4:ans besked av tid och minuter kvar innan deko, men jag har inte skaffat någon än så D4:an får duga.

Nedstigningen gick på ganska bra, vi mötte dansken och Johan som låg på stopp 15m på vägen ner. Andreas hade med sin kamera men jag lämnade min på båten, jag ville inte lägga på en till grej att hålla reda på när ändå dock djupet var ganska utmanade. Vi låg från första början på stagen för att först dra slut på den och sen gå över.

Vraket bjöd på c:a 8 meters sikt och ett mycket fint ytljus, inte dåligt med tanke på djupet. I och med att vraket är relativt litet kunde vi ligga och trycka sakta omkring vraket och kika och lysa på allt intressant. Det är otroligt att vraket är så pass helt för att ha sjunkit för 150 år sedan. Däck och reling helt intakta, häftigt ankare vid fören och även djupmätaren med de vita sträcken förtill. Andreas kommer säkerligen lägga upp några bilder. Länkar till hans album senare:


Vi kikade även på aktern och rodret men låg på ungefär 34 meter hela tiden, vi hade EAN30 med en MOD på drygt 35 vilket gjorde oss försiktiga att gå ner emot botten. Rodret såg häftigt ut men vi låg och kikade på det från akterrelingen. Fanns också lastluckor som man kunde kika in i, en del sediment och slam hade lagrats där men inte farligt, tror inte det går att göra siltout så lätt. Häftiga trappsteg ner under däck fanns också kvar in de närmaste helt intakt.

Jättebra vrak, helt och fint i trä. Trävrak...det är grejer de!

När det var 18 minuter på klockan och 2 minuter kvar började vi båda röra oss emot uppstigningslinan och jag tänkte gå över till bakgasen eftersom jag ville inte riskera att nypa stagen på vägen upp.
Det som var lite irriterande var att jag började med detta lite för sent. När klockan slog 20 skulle vi påbörja uppstigningen, inte ligga och stuffa flaska. Lite irriterad tröck jag in slangen lite slarvigt innanför ena bandet och följde med i uppstigningen enligt den plan vi har gjort.
Uppstigningen gick bra förutom jag låg och tänkte på att man ska ”tima” momenten bättre så det inte kommer halvlösningar, det är ju värdelöst.

När vi gjort de första stoppen enligt vår plan såg jag att min dator visade på inget deko och vi hade egentligen inte behövt stanna så länge men Andreas visade på att fullfölja planen med det planerade stoppet på 6 meter och det ville jag också. Plan the dive – dive the plan osv…

Allt gick fint, blev lite distraherad av Andreas som tog bilder när jag låg fint på stopp, inte nog med att man måste ligga stil på samma djup utan också försöka se fin ut i vattnet :)

Bröt ytan och möttes av glada ansikten i båten. Vi plockade av utrustningen i vattnet och hoppade upp i båten. Gick iland på ön Fjuk och Magnus bjöd på korv och plopp. Vädret var strålande och solen värmde på bra. Allt torkade på korttid och vi hade torra grejer till andra dyket som vi beslutade enhälligt att det skulle bli Tyskens Segelbåt.

Bakgas: EAN30
Stage 80cf : EAN30
Dekostopp: 15x1 – 12x1 – 9x1 – 6x6


Vraket: http://www.vrakdykning-i-vattern.se/default.asp?No=ulrika

Parkamraters loggar:
Andreas Brodow - Vraket Tysken, Vättern
Andreas Brodow - Vraket Ulrika, Vättern