Namn: Lösen:

Dyk nr: 269, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Charlie Ivarsson  
DATUM :
2009-06-28
MAXDJUP :
17,3 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
635 ggr

Efter en dryg månad utan dyk (det blir så när ens "huvudbuddy" är klen och har slutat dyka) så var det äntligen dags igen. Hade bestämt med Charlie som jag träffat på Harm tidigare i våras och som ville dyka. Vi hade bokat tidigare en gång, men då fick han förhinder.

Strålande väder, varm och soligt. Äntligen en riktig sommar!!! Planen var att jag skulle hämta upp honom och Ulrika i Vårby Gård och sedan ta oss ut till Lillsved för ett dyk på Harm. Var där strax innan överenskommen tid (09:30) och bilen blev strax fullastad med alla grejer. Sedan bar det iväg till Lillsved där vi kom fram ungefär tjugo över tio.

Verkade inte vara några dykare där vid första anblick och vi lastade ur och snackade lite medan vi plockade ihop allt. Men innan vi kom ner i vattnet var det ett dykpar som kom upp efter ett dyk på ca en timme och de hade vänligheten att meddela att sikten var kass! Tack för det...

Jag var klar strax före Charlie och la mig i vattnet i väntan på Charlie. Jag passade på att "flirta" lite med två små barn som lekte vid vattenbrynet tillsammans med sin mamma, medan jag väntade på Charlie. Precis innan Charlie kommer i vattnet så tappar jag min mask (glider ner från armen) så det första Charlie får göra är att leta rätt på den. Tack för hjälpen med det!

Vi tog ett ytsim till badstegen och gick ner där. Samlade oss vid linan som vi hittade ganska direkt och vi gjorde OK-tecken till varandra. Charlie som hade glömt sin lampa lät mig ta täten och så bar det iväg. Vi tog en lugn simtur ut och jag kollade att han var med några gånger. Parasollet hade vält och låg numera uppochner men det gick inte att ta miste på det i alla fall.

Väl framme vid vraket så tog vi rundturen, babord sida framöver till fören. Stannade till vid aktersta lastrummet och sedan ner på utsidan vid "sprickan/hålet" på utsidan. Sedan upp igen och hela vägen till fören. En snabb titt på den och sedan styrbordssidan akterut. Vi höll oss ganska nära relingen. Efter en stund tecknade Charlie något med fingret och tummen som jag inte förstod men det verkade OK så vi fortsatte som planerat. Fram till toan och in där för ett kort snack. Där fick jag reda på att hans tumme läckte, att det var det han hade tecknat men att det inte var någon fara. Vi tog oss ut igen och gnska precis då slocknade min lampa...

Vi bestämde då att vi skulle tumma dyket så vi gick tillbaka till aktern och fann linan som skulle leda oss "hemåt", en lugn färd tillbaka utan missöden. Testade lampan igen på vägen och den lyste till några minuter innan den slocknade igen så det var nog batterierna som inte orkade mer. Får kika på det där - det kanske är dags att byta batterier.

Kom fram till startpunkten och jag valde sedan att ta vägen tillbaka under ytan för att slippa ligga still på säkerhetsstoppet och så gjorde vi. Kom fram ganska precis framför stranden och gick upp till ytan när vi hade hamnat på ca 1,5 meters djup. Klockan visade på precis 50 minuter.

Nu var det bara att plocka ihop grejorna, skjutsa hem Ulrika och Charlie och sedan ta sig hem till Gurresta för ett snabbt dopp i poolen innan vi skulle iväg hela familjen.

Trevligt dyk och allt funkade bra!

LUFT
Gen.djup: 12,1 m
Temp: +10C
Sikt: ca 3-4 m
Dräkt: TORR
Bly: - kg
220 BAR -> 140 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 17,3 l