Namn: Lösen:

Dyk nr: 134, Rawolles (Tysken) segelbåt, Vättern


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-27
MAXDJUP :
19,3 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
801 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Andra dyket för dagen på Vättern skulle bli Tyskens segelbåt. En segelbåt som tillhört en tysk som jag tror heter Jörg Rawolle, det står så på den namnskylt som finns på styrplats-sisten.

Djupet är 20 meter och vi skulle få ett fint lugnt dyk utan någon som helst stress. Det fanns all tid i världen att titta på detaljerna som fanns kvar, och detaljer fanns. Vraket är i princip nysänkt och allt där nere är verkligen jättefint. Ett vrak som har seglet uppe har jag aldrig sett tidigare.

För att det inte skulle bli för trångt på den lilla segelbåten försökte vi komma olika tider ner på vraket och inte vara där nere samtidigt. Mycket riktigt så mötte vi alla andra dykare på vägen ner efter masten. Dom låg där och stirrade på seglet eller vad dom nu gjorde.

Vi kom ner på båten och vi började ta bilder på allt vi såg och tyckte var spännande. Var verkligen ett fotodyk, båda försökte använda sina apparater, jag har inte mycket att visa eftersom jag inte kan ta bilder men Andreas fick säkert några fina.

Vi kikade på det från alla håll, stack även in huvudet under däck och tittade på prylar som fanns där inne. Någon typ av spis, muggar, väskor med mönster på och mycket annat. Det är så fint att dykare före oss har lämnat allt så pass orört att man själv för uppleva känslan att det var inte så längesen båten seglades över Vättern. De relativt moderna sakerna vittnar om det.

Försökte ta en bild av hela kopparskylten på styrsitsen men lyckades väl sisådär, det var så svårt att hålla kameran utan att se vad man tog bild på.

När vi var less och hade fotat allt vi förmådde och hade tröttnat även på det började vi uppstigningen upp efter seglet och masten, vilket man kunde följa ända till 7 meter.

Jag gjorde en valvedrill på stoppet vilket gick väl hyffsat, förlorade 0,5 meter i djup under tiden vilket får betecknas som ett misslyckande för att jag ska fortsätta nöta.

Bröt ytan och upprepade samma procedur från första dyket. Väl uppe i båten startade tillbakafärden till Vadstena direkt. Vi lastade ur prylarna och Magnus drog upp ribben med sin batterivinsch.

Sade hejdå till Magnus och började fundera om vi skulle äta lite mat, åkte förbi ett mycket delikat sommar bbq-ställe som hade en buffe som säkert hade smakat underbart men det såg ut som att vi skulle bli kvar där ett tag om vi satte oss ned.

Vi bestämde vi skulle fortsätta och äta efter vägen vilket vi fick ångra bittert. Värdshuset Tuppen någon mil norr om Linköping var verkligen riktigt dålig. Maten var usch, potatisen, uuuuuuuuuuuuuu va äcklig. ÅT knappt något, gick till Shell och köpte ett äpple i stället. Tur vi hade en kanondag och man fick träffa många nya bekantskaper. Till och med en garvad GUE-dykare i Johan.

Tack allihop för en trevlig dag och tack Andreas för att du gör våra dyk till en trygg resa.

http://www.vrakdykning-i-vattern.se/default.asp?No=tysken

Parkamraters loggar:
Andreas Brodow - Vraket Tysken, Vättern
Andreas Brodow - Vraket Ulrika, Vättern