Namn: Lösen:

Dyk nr: 135, Hansa, Landsort


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-28
MAXDJUP :
27,3 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
506 ggr

Det var dags för premiärtur med Dannes nya båt.

Mötte upp med Rick i Nacka och tog bilen ner till Nynäs där vi mötte honom och körde ut till marinan där båten ligger. Båten är en jättefin rymlig båt, även för dykning. Bra om utrymme framtill för flera dubbelpaket, man skulle även kunna surra fast dom längst typ en bänk.

Danne hade även fixat med ytorg denna soliga och heta sommardag. Hans polare Dampen eller Dempas eller vad han nu hette med flickvän.

Vi körde igenom kanalen och rakt ner emot Landsort och gick direkt emot Hansa. Rick har inte dykt någon av dessa vrak vilket gjorde det självklart för oss att välja de två mest intressanta på sportdykardjup, som även är bojjade.

Vi fäste i bojjen och gjorde oss klara för dykning. Ytorgen servade oss med stagar, flaskor samt kameror.

Gick ner emot Hansa som vanligt relativt samlat, gjorde bubblechecks på 3 meters djup och fortsatte sedan nedstigningen. Man ser verkligen att det är sommar nu, partiklarna och pollen i vattnet flyter omkring i stora tjok. Trodde först de skulle klarna upp några meter ner men det var först vid 12-14 meter som det började klarna upp, när vi kom ner såg jag direkt att sikten nere på Hansa är faktiskt mycket sämre än det var tidigare i våras och vintras. Uppskattningsvis endast 6 meter.

Jag gick direkt på min stage med 140 bar EAN21 och använde den under den resterande tiden av bottentiden. Hansa som alltid ganska trasig men en hel del att titta på. För första gången såg jag faktiskt cylindergräsklipparen, tänkte fota den men fick inte fram kameran. Undra vem som gjort sig besväret att placera den där under bak på aktern…

Kikade sedan runt, dyket fungerade fint. Emot slutet av dyket före uppstigningen gick jag över till bakpaketet och gjorde en riktigt bortstuffning av stagen och hängde upp den på bakersta ringen, gjorde det i god tid och fick ingen kass tajming som igår på Ulrika i Vättern.

Det som var lite smått besvärande var att min ögla på Salvon gick åt skogen och jag kunde inte hänga upp den ordentligt vilket gjorde bl a användandet av kameran svårare.

Uppstigningen löpte på bra utan några större problem. Vid 13-14 meter började sikten försämras av alla partiklarna men vid 5 meter efter säkerhetsstoppet kom några jättevågor in tydligen, vi märkte det verkligen. Sikten bara försvann, man såg knappt 1 meter fram. Fick paddla och leta sina buddys på säkerhetstoppet, så mycket bös var det.

Bröt ytan och kom upp i båten med hjälp av Dannes fina nybyggda dykstege. Lossade från bojjen och begav oss emot Ryssen.

Vädret var verkligen otroligt, så varmt och massor av människor på stranden som solade och fiskade. Båtar ute som gled runt, någon fiskade vid Ryssens för när vi kom fram. Ena bojjen var för övrigt borta.