Namn: Lösen:

Dyk nr: 137, Tumlarbrottet (Badsjön), Tierp


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-01
MAXDJUP :
13,7 meter
DYKTID :
71 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
2,5 meter
VISAD :
860 ggr

Kvällsdyk på nya brottet utanför Tierp med Sören och Håkan.

Utanför Tierp ligger de nya brottet som har framkommit efter man använt det när man byggt om E4:an. Brottet är på de djupaste stället just nu c:a 18 neter men förväntas få ett maxdjup på c:a 26 meter om 2-3 år.

Det som var riktigt sjukt cpjobbigt var den där låååånga grusvägen ner till den enda ordentliga nedstigningsplatsen. Det GÅR inte att dyka här med dubbelpaket om man inte ha en redig pirra med ordenligt stora kraftiga hjul. Jag hade jordens tur ikväll eftersom Håkan hade med sin och jag fick låna den, TACK Håkan.

Det är riktigt långt, några hundra meter och på vägen upp är det riktigt jobbigt eftersom gruset är fint och vägen lite halvmjuk vilket gör att hjulen inte ens snurrar emellanåt. Så stora hjul och redig pirra och gott om tid så blir dykplatsen riktigt vänlig.

Själva dyket gjorde vi explorermässigt egentligen. Vi tog höger direkt från nedstignings"vägen" och körde egentligen hela brottet runt. Sikten var egentligen aldrig bra, 2-3 meter som max ungefär, ibland sämre vilket gjorde kommunikation och sammanhållningen sattes på prov. Att ta höger direkt kanske inte är optimalt, det är långgrunt (2 meter) en bra bit, det är nog bättre att simma längs andra väggen om man vill se lite och ha väggen som ref. Eller alternativt följa botten och simma rakt ut.

Jag tyckte dock vi klarade det relativt bra. Håkan ledde dyket vilket han fixade fint. Vi kom runt hela brottet egentligen efter kanterna.

Rakt mitt emot nedstigningsvägen på andra sidan liksom finns det stora; ENORMA stenar som ligger på botten, riktigt häftiga att simma ibland. Det är också mörkt och riktigt kallt bara på 7-8 meters djup tvärs emot "vägen".

När vi hade kommit nästan runt kom vi fram till en väggtyp och en avsats rakt ner i den svarta avgrunden i brottdjupet, jag tror det är här det djupaste stället fanns men det kändes lite halvdåligt att gå ner dit emot slutet av dyket, vi hade ju ändå varit nere i nästan 55 minuter och jag frågade också luftmängd av Håkan och Sören och vi hade inte så stora marginaler samt att sikten var riktigt dåligt samt allas lampor kanske inte var lämpliga för just idag.

Temperaturen på ytan var 23 grader och Tierps ungdomar badade som aldrig förr och hoppade ner från klippavsatsen ner i brottet, ett hopp på säkert 10-12 meter! Men man frös som en hund längre ner, det var tokkallt, endast 5 grader nere på 9-10 meter. Ångrade mig bittert att jag hade avskaffat Weezle understället idag...

Men dyket var helt ok, inte mycket att se men med lite lindragning och bojjar så kanske det blir en bra plats detta.

Nyckel till bommen att låna/hyra vintertid efter badsäsongen vore inte heller dumt, annars kanske man får fint vänta till ytan kommer upp 7-8 meter till så kanske stranden kommer att vara närmare parkeringen.

Körde sedan hemåt efter vi ätit lite mat och jag bangat på dyk nummer 2. Känns att det är bara trassel när man ska vandra upp och ner efter den där eländigt fula grusvägen. Håkans förslag var att jag skulle dyka enkelflaska när jag dyker här... he he..