Namn: Lösen:

Dyk nr: 270, Oleg Koshevoi (Ryssen), Landsort, Öja


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-05
MAXDJUP :
25,3 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
14 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
546 ggr

Utfärd med Tessi från Ankarudden. Samling strax före nio och efter en stunds väntan på några som inte dök upp så bar det iväg. Planen var ett dyk på Ryssen och ett på Hansa. Men eftersom vindutsikterna pekade på en del vind så skulle vi åka ut och kika för att bstämma därute om det var läge eller om vi skulle söka oss inomskärs.

Lite gäss gick det men det hade inte blåst upp någon värre sjö så vi bestämde att det skulle bli enligt planen! Vi var 9 dykare ombord och jag parade ihop mig med Leif och Peter Jegbert som var nya dykbekantskaper för mig. Vi var andra grupp, tillsammans med Karin och Julia som skulle bli sista paret i.

De första fyra (två dykpar) var snabbt i och efter en liten stund gjorde vi oss också iordning. Vi "tjötade" lite om vem som skulle leda och valet föll till slut på Peter med mig som tvåa och Leif sist. Sagt och gjort, vi plumsade i och drev/simmade fram till bojen (platsflaskorna). Vi gick ganska snart ner och återsamlades där linan satt i vraket. Nerfärden var väl ingen höjdare direkt, algerna hade gjort sitt intåg och det var rena gröngröten - ända ner till vraket. Det gick inte att få någon känsla alls var vi var på vraket och vad som låg var.

Allt var OK och Peter tog täten. Vi sam utefter relingen (tror jag), en bit nedanför på utsidan. Där var det ett köldstråk med markant lägre temperatur och bättre sikt, faktiskt helt OK sikt under 20 meter. Vi vek av ungefär där hon (vraket) var isärbruten. Jag minns henne som betydligt mer hel än jag upplevde henne nu, nu tyckte jag att det var mest trasigt och inga större hela delar... Jag känner nu också att jag tar in vatten i mer än små mängder, fasen det måste läcka in vid kedjan där limmet verkar ha släppt. Nåja, det är inte iskallt så det är bara att fortsätta.

Efter en stund kom vi fram till fören (eller akten, jag vet faktiskt inte säkert) och vi svängde runt. Jag stannade till och väntade in Leif och för att visa honom en fin öring jag fått syn på inuti vraket. Han ser den och sedan när vi ska fortsätta så är Peter helt väck! Båda två undrar var han bilvit av och vi beger oss akterut igen lite sicksackandes för att leta rätt på honom. Han finns inte att finna någonstans. Vi bestämmer då att ta oss bort till linan igen och gå upp för att vara på säkra sidan.

Vi finner linan ganska snabbt (jo, tjena -vi fick oss en överraskning senare) och påbörjar uppstigningen i gröngröten. Uppe på 5 meter gör vi säkerhetsstopp i god takt och sedan när vi ska ta sista biten upp upptäcker vi att linan inte går hela vägen upp! Det är en annan lina med platsflaska högst upp som slutar på ca 4,5 meter!!!

Eftersom vi inte vet var vi är bestämmer jag mig för att skjuta min decosäck och så går vi upp på den. Niklas på Tessi har förstås sett oss och väntar strax utanför. Framme vid båten ropar jag att vi saknar en dykare, men det visar sig att Peter redan är ombord. Det var ju skönt.

Väl upp i båten tar jag av mig grejorna och jag är verkligen blöt från bröstet och rakt ner till under skrevet, dyngsur. Det är bara att ta av sig allt och hoppas att det hinner torka till nästa dyk.

Det gungar rätt rejält nu och jag känner en släng av illamående medan vi väntar på att Karin och Julia ska komma upp. När de väl är uppe (de var nog de enda som kom upp på rätt lina med flit) så drar vi runt till andra sidan Öja för att käka lunch.

Under lunchpausen händer en rolig grej. Helt plötsligt ser vi en kille som kommer springandes uppe på Öjas klippor, rakt ner mot udden. Han bara fortsätter ner i vattnet och simmar till nästa lilla kobbe. Där kliver han upp och springer över den och ner i vattnet igen. Simmar på över sundet till nästa ö och så där fortsätter han till dess vi inte ser honom längre!!! Med tröja, brallor och skor!!! De roar sig på lite mysko vis härute...

EAN32
CNS: 25% TOT: 25%
Gen.djup: 16,7 m
Temp: +16C
Sikt: ca 2-3 m
Dräkt: TORR+200
Bly: -
210BAR -> 140 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 17 l/m.

Parkamraters loggar:
Peter Jegbert - Nynäshamn, Öja "Oleg Koshevoi (Ryssen)"
Peter Jegbert - Nynäshamn, Öja "Hansa"