Namn: Lösen:

Dyk nr: 138, NORGE, Z-19 Hermann Künne, Herjangfjorden


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-06
MAXDJUP :
26,8 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
495 ggr

Så äntligen första semesterveckan med landdyk i Ofoten.

Tillsammans med Sandra körde via över fjället tidigt måndag morgon med kaffe och norrbottens kuriren. De bekanta fjällmassiven lyste vackra med sin gröna färg och Torneträsk låg stilla, man saknar lite miljöerna, landskapen och tänker att man kanske borde flytta upp igen men kommer snabbt på andra tankar när man kliver ut och känner temperaturen, det är nästan så man skulle behöva Weezleunderstället när man går ut och går på stadens gator i början av juli.

Vi passerade gränsen och kom ner emot havet, tog höger i krysset och körde förbi Bjerkvik och vidare ut efter Herjangsfjordens norrsida. Kom fram till dykplatsen efter lite svängar och passerande av en bom.

Vår plan var att göra 2-3 dyk på jagaren Z19 Hermann Künne med luftfyllning och lite fiske emellan dyken.

Första dyket gick fint, vi skulle göra ett uppmjukningsdyk och gå ner på c:a 25-30 meter men eftersom sikten var riktigt dålig för att vara Künne vände vi redan midskepps vid det enorma kugghjulet som säkert vart kanontornmaskin eller något.

Sjöslagen i april 1940 har jag läst en del om och jag visste på förhand från att ha sett bilder hur vraket låg på sida i vattnet men det var ändå en kuslig känsla att dyka på Künne, som är mitt första dyk på en jagare i Norge. Utan att tagit någons sida måste man ändå en extra gång reflektera över sjömännens skräck när jagarna utan torpeder och dåligt med bränsle körde för fulla maskiner upp på stränderna och övergav skeppen, flyende upp på fjällsidorna, bort ifrån Warspites 38:or...

Detta första dyk var mest att göra ett ordentligt dyk tillsammans eftersom det var första gången vi dök. Efter vändpunkten på 25 meter gled vi sakta upp emot fören igen. Stannade på omkring 10 meter ganska länge, kollade in olika prylar och vrakbråte: rör, element, pannor, ventiler och plåtar av olika slag.

Uppe på 3-4 meter såg vi en hel del rätt stora fiskar. Fanns även rätt mycket sjöliv på botten. Sandra vinkade åt mig vid ett tillfälle och pekade ut någon typ av fisk som smälte in väldigt väl i bottenkonturen och hade liksom backat in i sin håla men syntes ändå om man tittade noggrant. Jag lyste med HIDen rakt i nyllet på fisken men den rörde inte en fena.

Efter ordentligt med tid på säkerhetsdjup bröt vi ytan efter 40 minuter. Ett fint första dyk.


Parkamraters loggar:
Sandra Viklund - Norge, Bjerkvik, Herman Künne
Sandra Viklund - Norge, Bjerkvik, Herman Künne