Namn: Lösen:

Dyk nr: 140, NORGE, Focke-Wulf 200 Condor C4, Lavangen, Keipröd


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-07
MAXDJUP :
21,8 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
687 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Andra dagen i veckan och Fokke-Wulf stod på dykschemat tillsammans med HMS Eskimo på kvällen/eftermiddagen.

Fokke-planet ligger i Lavangen som är några mil norr om Ofotfjorden. Vi åkte upp över fjället via lite kompressor-tankning i Bjerkvik. Körde förbi den vackra Gratangsdalen och vidare upp genom fjälldalen och slutligen efter några mil kommer vi fram till Lavangen och börja köra ut efter fjorden via den södra sidan.

Kom fram till rätt plats och började fixa för dyk. Vädret riktigt fint, vi tog det lugnt med luftfyllning och fika. Vandrade sedan ner till vattnet, gick noggrant igenom kompassriktningarna vid ytan för att hitta flygplansvraket som ligger från 15-23 meter (4 olika vrakdelar).

Jag känner inte till historien bakom kraschlandningen, vilket det antagligen är när planet är så trasigt men ska försöka läsa på mer nu efteråt.

Ytterlligare information om FW Condor: http://ktsorens.tihlde.org/flyvrak/salangen.html

Vi tog det säkra (och långsamma) sättet för att komma rätt på planet direkt, tog en kurs som garanterat låg till höger om vraket men svepte in rakt emot på rätt djup genom en nittiograders sväng. Efter någon minut tonade första vrakdelen upp sig.

Riktigt häftigt att vi fann flygplanet, man kunde se att det varit ett plan även dock det är riktigt trasigt. Ena hjulet kan man urskilja på axeln, men det har liksom hoppat av fälgen. Vi lyste och iakttog det som fanns kvar, skymtade sedan nästa del som låg lite djupare. Tecknade till Sandra att vi borde fortsätta för att titta på den också.

Det var ännu större och det fanns mer att titta på. Riktigt intressant och spännande. Blev dock lite skraj när vi kom emot den djupare delen, längs botten, 4-5 meter från oss såg vi en ENORM havskatt som inte så glad ut. Den log dock helt stilla och blubbade lite med munnen. Det såg inte trevligt ut, hade så gärna fått den på närbild men vågade inte närma mig jättefisken. Jag kan ingenting om hur just en sådan där fisk kan reagera på revirskränkning…

Såg även en tredje vrakkropp på detta djup (22) österut men den skulle vi tyvärr inte hinna titta på denna gång.

Vi gled upp på grundare vatten, förbi första delen och vi hade börjat vår återresa till stranden vilken i och för sig är ganska kort men ville inte "talla" alltför mycket på den goda marginal vi hade i Sandras luftförråd.

Ett bra dyk! Spännande och mycket givande för en WW2-vrakdykare.

Parkamraters loggar:
Sandra Viklund - Norge, Keiprød Lavangen, Focke-Wulf 200 Condor
Sandra Viklund - Norge, Narvik, Eskimoe