Namn: Lösen:

Dyk nr: 141, NORGE, HMS Eskimo, Straumsnes/Narvik


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra Viklund, Tomas  
DATUM :
2009-07-07
MAXDJUP :
10,1 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
731 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Kvällsdyk skulle vi göra som ett uppmjukningsdyk för Tomas som anlände strax efter lunch från Kiruna.

Vi ville bara ha ett indyk och fören på Eskimo som ligger utanför Straumsnes passar mycket bra. Djupet är endast 10 meter och man ser i princip vrakdelarna från ytan. Efter lite pyssel med båtar och ytorganisation blev det dyka av. Tog ett tag men ville göra förberedelserna ordentligt när vi hade med Tomas som inte dykt på massvis av år.

Efter en noggrann utrustningsgenomgång och lite glömda våthandskar kom vi äntligen ner på fören från Royal Navy-jagaren HMS Eskimo.

Det är kanske inte mycket att se i jämförelse med de andra jagarna men intressant för den som vill veta historierna bakom förlisningarna.

Vrakpartiet från jagaren som lossnade i samband med torpedträffen från Thiele är imponerande stort, jag undrar hur i hela världen Eskimo klarade sig tillbaka till Narvik hamn utan att gå till botten.

Eskimo efter torpedträffen och förlorandet av fören:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/HMSEskimoBowTorpedoDamageMay1940.jpg
Källa Wikipedia

Det har blivit ganska mycket tillväxt på vrakkroppen men det går att urskilja många detaljer, bland annat ett imponerande stort ankarspel med dubbla ”fälgtrissor”. Annat bråte, luckor, vred, wirar finns också kvar.

Själva dyket gick fint, Tomas tumlade runt som en djupberusad säl i början men han kom rätt ok underfund med vad han lärde sig på sin dykkurs efter 10 minuter, senare delen av dyket var rätt behagligt för honom tror jag, han fick också möjlighet att kolla in vrakdelen ordentligt.

Efter c:a en halvtimme tyckte jag det var dags att simma tillbaka till uppstigningslinan som bara låg 10 meter bort. De andra var med och vi gjorde tillsammans en helt ok uppstigning, lugnt och fint.

Detta dyk är jag verkligen glad för jag gjorde men man ska nog inte gå ner här alltför ofta.

Tack för trevligt dyk Tomas, hoppas du fortsätter lite med dykning efter detta också. Imorgon har vi nya vrak planerade.
Parkamraters loggar:
Sandra Viklund - Norge, Keiprød Lavangen, Focke-Wulf 200 Condor
Sandra Viklund - Norge, Narvik, Eskimoe