Namn: Lösen:

Dyk nr: 143, NORGE, Z-19 Hermann Künne, Herjangfjorden


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra Viklund, Tomas  
DATUM :
2009-07-08
MAXDJUP :
24,2 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
427 ggr

Första dyket på Künne gjorde vi tre stycken dykare, Göran kunde inte dyka mer idag.

Målet var att nå den första ”kuggsaken” och sedan smyga upp ovanpå vraket för att ta gångarna tillbaka. Vi ville nå c:a 25 meter för att Tomas skulle få känna sig för på lite djupare vatten. Det gick fint, han är stabil och trygg i vattnet och stessar inte upp sig som ”loggaren” gör som oftast.

Jagaren ser faktiskt riktigt häftig ut när den ligger på sida och man kikar ner över kanten, det är LÅÅNGT ner. Man känner man vill dyka mer här, ska försöka få Sandra hit igen även senare i veckan.

Vi gled tillbaka och kikade in allt som fanns att titta på vilket är oändligt mycket. Såg en häftig dörr som jag inte sett tidigare. Tomas jagade fiskar och försökte hugga en plattfisk med en burk men det gick inte så bra. Jag gav honom min Victorinox Linecutter som han högg med, han vände sig flinandes och tillbaka fick jag handtaget utan blad, vi asgarvade så reggarna höll på att ploppa ur munnen.

För övrigt var det mycket skratt under våra dyk, speciellt att dyka 3 st med två st som inte alls är vana och har inte rutin och kommunikationsförfarande intränade. Man fick lite fenor i huvudet några ggr och någon röck i ens arm så den hoppade ur led. Försökte förklara att jag hade läckage på mitt pekfinger en gång men ”någon” röck på axlarna när jag visade på -problem med handske - Hehe..ungefär som att ”okej, men vad ska jag göra åt det”.

På 10 meter visade Tomas på något som såg ut som långa rör som låg liksom längsefter och jag tror dom har varit helt rundbyggda när det var helt. Fick upp wetnotes och han skrev det har säkerligen varit delar av ångturbinerna, impressive! Det fanns två bredvid varandra med snarlik konstruktion och sammanhängande detaljer. Sandra ville också visa något samtidigt men hon fick vänta till Tomas var klar med sin ångpanneföreläsning. Sandra visade på något som jag inte uppfattade men dom berättade sen att det var en dammsugare, den måste ju någon ha droppat hit senare.

Vi befann oss på 4-6 meter under ganska lång tid för det finns mycket att se på, bland annat så håller det till rätt många lite större fiskar på det djupet för-till.

Gled sakta uppåt och fick ett riktigt långt stopp på olika djupt från 6 meter och grundare. Alla var väldigt nöjda med dyket och pratade mycket omvartannat. Riktig lyxdykning detta som man kommer leva på många månader framöver.Parkamraters loggar:
Sandra Viklund - Norge, Bjerkvik, Hermann Künne
Sandra Viklund - Norge, Bjerkvik, Hermann Künne
Sandra Viklund - Norge, Vassdal, Junker 52