Namn: Lösen:

Dyk nr: 273, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-18
MAXDJUP :
17,4 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
SIKT :
1,5 meter
VISAD :
600 ggr

Hade bestämt träff med Jonas från "Norrland" ute vid Lillsved kl 10:00. Skulle bli kul att dyka med Jonas efter att ha haft en del kontakt via communities på nätet.

Var på plats strax före tio och plockade ut grejorna i det vackra vädret! Otroligt fin väder och bara en sval bris. Efter en stund fick vi kontakt med varandra då Jonas hade varit ännu tidigare och låg och sov på bryggan.

Det var bara att plocka iordning och planera dyket. Jonas som aldrig varit på Harm förut lät mig leda. Planen var att gå ner och hitta linan, kolla att allt var OK för att sedan gå ut mot Harm - inga ytsim här inte (ingen av oss gillar det). En sväng om henne och in på toan. Maxtid var satt till 60 minuter och en annan gräns var att vi vänder om senast då Jonas hade 100BAR kvar (Jonas körde dubbel-sjuor).

Det är något med Harm i år! Förra gången sumpade jag masken invid stranden (men den hittades av Charlie) och nu sumpade jag ena fenan. Efter litet letande hittade Jonas den dock. Fattar inte varför jag sumpar grejor just här! Händer ju aldrig på andra ställen... Nåja med alla grejor på plats ytsimmade vi bort till bryggan och gick ner. En snabb OK-check och iväg.

Efter linan försämrades sikten snabbt. Som mest hade vi nog dryga två meter och som sämst under metern. På sina håll hade linan hamnat under dyn/sanden och jag lyfte på den ett par gånger för att frigöra den. Efter ca 12 minuter var vi framme vid vraket.

Jag tog täten och Jonas följde lätt med på nära håll. Vi höll ihop bra och gjorde en "akter-babords reling-fören-stybords reling akter-tur". Kikade in här och var och jag "guidade" runt på vraket. Vi gick ner i det aktersta lastutrymmet men gick upp ganska snart igen - sikten var såpass dålig att vi inte kände för att utforska det något närmare. Jag gick runt på utsidan där hon är uppfläkt och ner på botten och sedan upp igen. Hittade en fin liten tånglake som jag pekade ut för Jonas och sedan fortsatte vi mot fören.

En och annan abborre och ytterligare en tånglake hittade vi även på styrbordssidan och sedan var det dags för det "obligatoriska" stoppet inne på toa. Efter bara en snabb avstämning där fortsatte vi sedan mot aktern för att återvända hemåt. Jag visade linan mot Galeasen och viftade att det inte var den vi skulle följa (har vissa minnen av en viss CS som ilade iväg efter fel lina - se tidigare logg) och fortsatte sedan mot rätt lina.

Endast återfärden kvar som gick lugnt och fint. Framme vid linans slut tecknar jag att vi följer stranden bort under säkerhetsstoppet och fick en klart och fint OK till det. Vi kommer sedan upp från ca 1,5 meter nästan framme vid stranden.

Ett mycket trevligt dyk, trots sikten - eller bristen på bra sikt - och en mycket trevlig dykbuddy som jag gärna dyker med igen!

LUFT
Gen.djup: 12,5 m
Temp: +12C
Sikt: ca 1,5 m
Dräkt: TORR
Bly: - kg
200 BAR -> 120 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 16,7 l

Parkamraters loggar:
Jonas Andersson - Harm (Naantali) - Lillsved/Stockholm