Namn: Lösen:

Dyk nr: 151, Sappemeer, Biskopsön


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-22
MAXDJUP :
21,4 meter
DYKTID :
63 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
629 ggr

Tror detta är ett av mina absolut bästa dyk.

Eftermiddagsdyk med Perre skulle de blir utifrån Dalarö. Vi möttes där nere vid 16.00, satte ner båten, laddade den med prylar och satte far ut emot fjärderna.

Vi hade på förhand inte pratat så mycket om dykmål. Det var Eldarenväder inomskärs men vi visste inget om väderförhållanden utanför kustbandet, dessutom hade vi sjösatt vid fel plats om vi skulle köra Eldaren.
Vi pratade lite under färden om vad som skulle kunna vara intressant. Tänkte mest själv på Ingrid eller Tyr typ men eftersom det vara ganska fint på sjön tyckte Perre att Sappemeer är grymt och det är ju riktigt grymt faktiskt när man väl kommer ut dit.

Vi tänkte prova köra dit ut i alla fall, Jungfrun var lugn och fin, lite smådyningar men inget att bli skakis över.

Vi gick iland lite på Biskopsön och gjorde oss klara och tog på torrdräkterna, sedan körde ut till Sappemeerbojjen och gjorde fast båten ordentligt, både i bojjen och direkt i flyttampen.

Tog på oss prylarna och sänkte ner stageflaskorna, hoppade i vattnet, gjorde s-drill och sedan ner och häckta på flarrorna.

Nedstigningen gick fint men redan på tio meter efter linan kom masten som flyttampen hade snurrat runt i kring, konstigt, jag förstod inte riktigt vad som hänt men det såg inte ut så där förra gången vi var här för 1,5 månad sen.

Vi fortsatte nedstigningen efter en halv minuts iakttagande av i hopsnurrningen. Nere på vraket irrade jag runt ett tag innan jag fick koll på alla prylar, är ofta lite vimsig efter jag kommit ner på ett vrak men när jag fått ordning på grejerna och fått orientera mig ordentligt kan dyket börja på allvar.

Jag gick direkt på min stage och Perre gjorde likadant. Vi simmade styrbordssidan akteröver ända från spetsen av fören. Ner i lastutrymmet och under balkarna, kom ner emot bygget och simmade över på babords sida.

Simmade in i däckgången och Perre visade på att han ville lasta av sin stage för lite enklare penetrering. Han började med att försöka få mig att sätta fast min också men jag förstod inte vad han ville göra. Han gav mig sin stage och jag klickade fast den i min högra d-ring. Han tog den främre ingången och skjöt upp genom taket, det är rätt kul. Jag gick upp och väntade på honom ovanför.

När han kom tillbaka gick vi igen upp emot den övre relingen och jag förstod vad han ville göra; klicka samman båda flaskorna runt relingen så dom inte kunde komma någon vart. Sagt och gjort satt flaskorna riktigt fint och vi kände oss smidiga och redo för lite lindragning.

Jag tog fram en spool och gjorde fast den utanför ingången i sidan, började simmade in och gjorde lite halvhjärtade tieoffs, känns verkligen man behöver göra dom ordentligt nu när utrymmet är trångt som bara den. Det kan ju lätt bli entanglement här inne.
Jag vek av runt ett hörn och tog korridoren som går till bakre ingången. Såg grönt ljus lite här och var, känns rätt stabilt att vara OH när man ändå SER ut. Runt sista hörnet var de riktigt trångt med stegen som låg där tvärsöver, irriterande, men man fick pressa sig runt. Tänkte just det är rätt omöjligt att behålla snyggt trim utan att snudda vid någonting när man ska runt hörnet när bråte ligger hur som haver.

Såg bakre utgången nu och vände mig om men Perre såg antagligen ingenting så han hade vänt ut och så gjorde jag också, jag såg hans lampa försvinna så jag följde efter ut. Fick trycka mig igenom hörnet igen och följde linan ut. Känns riktigt fint med lina, var faktiskt rätt mycket partiklar i vattnet efter vi rört oss omkring.

Hade också fått hål på ena handsken, vilket skit. Ny NB och redan hål, dom håller ju ingenting dom här blåa handskarna eller så kanske man ska låta bli att röra i saker så mycket…

Försökte visa att jag hade handskläckage men tror inte han förstod vad jag menade, han trodde jag menade dyktiden och något annat. Han frågade om jag ville avbryta dyket men jag sa vi kan simma runt akterna och sen vända. Häftade på oss stageflaskorna igen, jag gick över direkt igen. När vi var runt aktern kollade Perre in i gången några meter. Jag lyste in och för första gången såg jag var nedgången emot maskin går, det är ju bara ett svart hål direkt ner till vänster när man kommer in.

För några veckor sedan såg jag skisserna på Tessi över Sappemeer, där är utritat trappor, men det som är kvar nu är bara ett svart hål neråt.....läbbigt!

Tog i alla fall styrbords sida tillbaka. Jag började frysa ordentligt och undrade ”varför” under några sekunder men kom på att jag hade ju läckage i handsken.... Armen började också bitvis kylas ner.
Sparkade på för att komma till fören, jag ville börja uppstigningen så snart som möjligt, det är inte roligt att ligga och frysa.
Vi tummade vid linan och började vår uppstigningen. Gjorde ett två minuters deepstop på 12, en etta på 9 meter och sedan sedvanligt säkerhetsstopp innan vi gick upp de sista metrarna.

Bröt ytan efter 63 minuter och vi började genast prata om dyket i mun på varann! Det var hur grymt som helst. Båda helt överrens om att det var ett av det bästa dyk vi gjort.

Sikten var riktigt dålig för att vara Sappemeer men det vi gjorde under dyket gjorde de spännande och kul.

Färden tillbaka gick fint, fjärderna hade lugnat ner sig ordentligt. Vi såg massvis av segelbåtar, både på sjön och ankrade vid stränderna.

Tack Perre för suveränt efterjobbet dyk på Sappemeer!