Namn: Lösen:

Dyk nr: 274, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-01
MAXDJUP :
18,1 meter
DYKTID :
66 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
610 ggr

Returfärd till Harm, denna gång hade jag bestämt träff med Peter Jegbert som jag träffade senaste gången på Tessi. Vi hade kommit överens om 1/8 kl 10:00 redan för några veckor sedan och nu var det äntligen dags att blöta ner sig igen.

Var på plats strax före 10:00 och lastade ut mina grejor medan jag väntade på Peter. Hann t o m ta på mig torrisen innan han kom - fast han var i tid!

Vädret var väl inte sådär strålande direkt. Molnigt och regnet började trilla ner när vi förberedde oss för dyket. Planen var cirkus en timmes dyk med en ordentlig rundsväng på Harm. Peter ville gärna penetrera in i backen (heter det så?), det lilla utrymmet under fören. Vi bestämde att jag skulle leda dyket.

Precis när vi plumsar i ökar regnet i intensitet mn det gjorde ju inget längre. Det är ju mest när man står i underställ och ska dyka man inte vil bli alldeles blöt.

Påtagning av fenor och mask (UTAN att tappa bort något denna gång - den "onda" cirkeln är nu bruten :-) simmade vi bort mot stegen och gjorde strax klart för att gå ner. Jag damp ner ganska precis vid pinnen och linan så det var ju bara att växla OK-tecken och ge sig iväg.

Efter drygt 8 minuters simning i dålig sikt var vi framme. Jag signalerade att vi skulle ta ett medsolsvarv och Peter OK-ade det. Vi tog oss förbi styrhytten och kikade in i alla öppningar. Fortsatte ner mot aktersta lastutrymmet och gick ner där en stund och kikade lite. Sikten var bättre på vraket än utefter simturen, men förmodligen inte över två meter.

Vi gick sedan ner på utsidan vid det stora hålet och sedan upp igen mot fören. Jag tecknade åt Peter att vi var framme vid "backen" men han signalerade att det var den andra ingången han ville ta. OK, det förstår jag tänkte jag då jag såg den stora feta brädan som täckte halva den ingången som låg åt styrbordssidan till.

Vi simmar dit och jag håller mig utanför så att han kan simma in. Ganska snart är han helt inne och strax därefter ser jag inte ens hans lampljus för siltet. Men efter en liten stund kommer han tillbaka och verkar nöjd.

Vi forsätter runt fören och simmar nu (som vanligt...) utefter styrborssidan akterut. Ömsom ovanpå relingen, ömsom efter lastrumskanterna. Vi kommer fram till styrhytten igen och rundar den mot muggen. Vi gör det "obligatoriska" stoppet på muggen där vi går igenom planen. Båda har gott om luft kvar så Peter föreslår att vi kör några rundor kring och genom styrhytten och jag säger att det är helt OK med mig. Vi byter så att Peter får leda och så makar vi oss ut därifrån.

Vi tar svängen förbi aktern nere vid propellern och sedan upp mot styrhytten. Peter simmar genom hytten och jag väntar på min tur. Efter ett OK-tecken tar jag mig igenom den jag med. Efter några rundningar av taket på hytten där jag blir lite fundersam över skorstenen (är det det, tro?) som jag tycker ser ut som ett mindre ubåtstorn drar vi oss ner till aktern igen och tar linan hem igen.

Lugn färd tillbaka och frame vid pinnen hittar jag inte Peter längre. Någon meter innan hade han gjort en kullerbytta för att flytta luften i dräkten och åkt upp ett par meter. Så dålig sikt var det alltså här! Lamporna gjorde ingen större nytta då det var ljust. Han kom strax ner igen och vi simmade UV fram till stranden där vi gick upp. Den här gången lyckades jag få oss alldeles till strandkanten!

Skönt och trevligt dyk där allt klaffade. Tack för det!

LUFT
Gen.djup: 12,8 m
Temp: +10C
Sikt: ca 1-2 m
Dräkt: TORR
Bly: - kg
220 BAR -> 110 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 17,4 l

Parkamraters loggar:
Peter Jegbert - Värmdö, Lillsved "M/S Harm"