Namn: Lösen:

Dyk nr: 157, Sappemeer, Biskopsön (Blackan)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-01
MAXDJUP :
22,8 meter
DYKTID :
56 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
441 ggr

Efter god lunch som vanligt på Blackan och skönt ytintervall med gott och utrymme och vila var de dags för andra dyket.

Danne hade med sig Gavinscootern denna gång, premiärkörning efter batteribyte och service. Det skulle visa sig att den fungerade helt utmärkt.

Vi hade haft en debriefing av dyket och speciellt penetrationen av maskin under ytintervallet, pratade igenom vad vi hade gjort och vilka möjligheter som fanns. Danne förklarade mer i detalj hur det såg ut och jag försökte få mig en uppfattning.

Vi skulle direkt ner i maskin igen och titta lite mer om det inte var för siltigt. Danne körde scootern vilket ser hur läckert ut som helst. Han pekade på att jag skulle hänga på bakom och det bar av akteröver i en ryslig fart, det känns i alla fall så. Hur soft som helst med scooter, vraket känns ju mycket mindre, kom ju dit bak på nolltid. Vid aktern lossade Danne scootern och bad mig prova.

Krokade fast haken i scooter-Dringen och gasade, känns lite konstigt först men det gick undan! Det värsta är att jag visste man skulle få otroligt köpsug efter man provat.

Vid ingången till maskin gjorde vi fast scootern och jag skulle gå in först med hjälp av en spole. Började 1 meter utanför ingången i den nedfallna dörren, gjorde direkt en tie-off innanför. Inte RUNT någonting utan bara liksom enkelt så man kan lossa utan att behöva föra rullen flera varv för att få loss linan. Kom ner efter vertikaldroppet i maskin igen, gjorde en till tie-off och sedan hängde jag upp linan i sig själv runt samma räcke.

Danne kom efter, vi lyste lite igen, kollade uppåt direkt till vänster och såg inte taket, detta måste vara skorstenens början… Sen gled jag lite vänster och bakåt där jag ”tyckte” man kunde gå vidare men det var en vägg haha..precis som danne sa, och det fanns inte plats för någon helikopter. Det var bara att göra en specialare, svårt att förklara med ord men det gick att vända i alla fall med en så kallad 45 graders vertikallutande helikoptersnurr.

Sedan gick vi upp ifrån maskin, jag snurrade ihop spolen efter lite problem ;-) lossade tieoffsen och vi började gå upp emot aktern igen för lite mer penetrering, vet inte riktigt hur det kom sig men vi ångrade oss liksom och vände tillbaka mot scootern. Före vi kom fram till scootern provade jag en av mina nya backupper som vi hade testat i båten med lite tveksamheter, undrade egentligen om H-LED scouterna lyser så bra…

När Danne såg jag hade igång backupen och lyste mot skrovet drog han genast fram sin ”gamla” glödlamps H-scout och ställde sin prick bredvid min och mycket riktigt, skillnaden är obefintligt… suck, trist dom lyser så dåligt fastän dom är helt nya och så dyra. Blir nog torget om dom inte blir bättre av nya batterier. Perre och Sörens Agirer är kraftigare i sitt sken än mina.

Vi skrattade gott åt vår upptäckt, stuffade undan lamporna med bungys och begav oss mot scootern.

Sedan körde vi scooter, och vi körde scooter!!!! över-under och runt Sappen massa gånger, under
masten över masten, ner i lastrummen, ut från lastrummen, efter skrovsidorna, upp och ner igen, körde nästan in i stackars Mikael som plikttroget låg bakom Johan just innan han skulle titta lite i maskin. Det var hur kul som helst med scootern!! Man får grymt sug att köpa en egen.

Efter typ en kvart av körande kände jag mig lite säkrare och man kunde svänga lite snävare, körde rätt in bryggutrymmet där radion är, släppte gasen, vred scootern och ut igen! Det var otroligt skönt och häftigt med scooter. Men ännu bättre om man skulle vara minst två med varsin scooter.

När bottentiden vandrade bort emot 42-43 minuter styrde jag bort emot fören och uppstigningslinan. Danne tog hand om scootern på uppstigningen, den var lite lätt i framdelen vilket gjorde den en smula otymplig.

Vi häftade upp scootern på uppstigningslinan och förde den uppåt eftersom.

Gjorde vårt stopp på 4,5 meter i 6 minuter i lugna mak. Fungerade fint, några dykare från andra gruppen kom neddimpandes förbi oss.

Bröt ytan på 57 minuter. Riktigt häftigt dyk med en lätt penetrering i maskin och massa scooteråkning!

Sedan blev det Utö mitt bland sommarfolk vid betongbryggan. God mat och trevlig sällskap.

Gas: EAN31
Deco: 6 min på 4,5 m