Namn: Lösen:

Dyk nr: 158, Eldaren (Blackan)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-02
MAXDJUP :
30,3 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
20+ meter
VISAD :
629 ggr

Andra dagen på vår liveaboard började med en tidig kompaniväckning av Andreas genom en liten maskinstart, 6,48 tror jag klockan stod på.

Utö låg stilla och fridfullt i morgontimmen när vi lossade Blackan från pollarna. Några skattebelastare 60+ stod och tittade på med stora ögon. Andreas drog en burnout och svängde på en femöring med Blackskeppet och iväg bar det söderut förbi Nåttarö och emot Eldaren.

Tillsammans med Danne hade vi tänkt vara klara direkt när vi kom fram och hade bojjat, därmed kanske vi skulle hinna dyka 3 ggr.

Sjön låg lugn och fin, det var lite mulet men man kunde se att framåt dagen väntades bättre väder.
20 minuter efter vi anlänt hoppade vi i med scooter, bojlina och prylar i vanlig ordning.
Jag hade också med mig en petflaska fastklämd i stageflaskan för att kunna visa Andreas när vi vara klara med bojjningen. Vi gick ut på lillbojjdunken och gjorde S och påbörjade nedstigningen men på vägen ner såg jag att petflaskan var borta – ELÄNDE!! Jag försökte få min buddys uppmärksamhet men han såg inte mitt fladdrande med lampan, fick öka på nedstigningshastigheten och beröra axeln för att påkalla uppmärksamheten, det var för mycket ytljus de första metrarna för att man ska kunna se lampsken får blir ursäkten men gör man en ordentligt nedstigning tillsammans skulle man inte behöva förlorade de där extra sekunderna som missödet tog.

Jag försökte förklara enkelt när Danne frågade vad som var fel men förstod det var lönlöst, hur skulle han veta jag hade tryckt petflaskan fast och den nu var borta. Jag tummade dyket och vi gick upp från 7 meter och till ytan, ropade åt kapten att vi förlorat flaskan och han gav oss tio minuter för att bojja klart. Det var helt ok, vi gjorde en nedstigning och kom ner emot vraket och på c:a 17-18 meter öppnade sig silttäcket och sikten var fenomenalt bra, ganska mörkt var det men sikten otrolig. Danne scootrade fram till fören med bojjlinan och vi hjälptes åt att göra fast den i pollaren, lade av oss flaskorna och körde med scootern längst bak i aktern.

Låg och filosoferade kring nedgången till hytterna i aktern ett tag, nedgången är relativt svår med ett vertikalt dropp direkt ned i en gång, jag har aldrig gått ner där tidigare men vi hade noggrant planerat hur vi skulle göra.

Danne först ner i gången, fenorna försvann och det blev helt mörkt där nere, jag lyste ner blåste ur luften ur lungorna och tippade ner huvudet och gled in i korridoren.

Såg ljuskäglan från LED lampan till höger, så jag följde efter. Drog igenom en hel massa rum, gick fint att glida mellan rummen, det är mycket mer plats än in Sappemeer vilket gör man kan ha ett schysst trim och kan använda fenorna, behöver inte utöva drag- och has-penetration genom slipers och nedfallen bråte. Gjorde en sväng i sista rummet på ena sidan, drog förbi en lucka som vi lyste in i, såg ut som delar av maskin där inne.

Simmade över på andra sidan och tog den korridoren också, förbi en bastu och några andra rum, vet liksom inte vad som är vad egentligen, missade toaletten såklart men såg en fin liten krok som låg på botten helt lös. Otroligt att ingen snott med sig den, njöt av det faktum att någonting i alla fall har fått ligga kvar trots det är väldigt lätt att plocka med sig om man skulle vilja.

Kom tillbaka till uppgången och en efter en bomba vi upp där, det var betydligt enklare än att gå ner.
Tog scootern, häftade på decoflaskorna och började färden så smått tillbaka mot linan. Körde över Eldaren och njöt av den underbara sikten. Johan och Michael hade kommit ner på vraket när vi var på vägen tillbaka.

Scootern stannade upp vid linan och vi påbörjade uppstigningen emot första stoppet på 15 meter, min klockan stod bara på 27 minuters bottentid men Danne ville påbörja uppstigningen, det visade sig senare att han hade flera minuter än mig. Trasslet i början med petflaskan och bojjningen var den uppbara orsaken till diffen.

Decot gick bra. Körde bottengas som alltid annars. Lite haffsigt stopp på 4,5 från min sida, gled ner till 5 och 5,5 några gånger.

När vi hade kommit upp på 4,5 meter och skulle inleda vårt stopp på 11 minuter hade datorn gjort sitt jobb redan och den var färdig att gå upp men ”DIVE THE PLAN”-principen gäller och vi skulle göra 11 minuter där. Danne försökte ”jämka” lite med mig men jag visade på 11 och skrattade, han flinade väl bakom masken och skakade på skallen åt min tjurskallighet :)

Gas: EAN32
Deco: EAN32
15-1
12-1
9-2
6-1
4,5-11