Namn: Lösen:

Dyk nr: 159, Eldaren (Blackan)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-02
MAXDJUP :
30,1 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
20+ meter
VISAD :
628 ggr

Andra dyket för dagen gjorde vi efter drygt 2 timmars ytintervall. Andra dykare hade kommit upp och låg omkring på Blackan och njöt av solvädret och den goda lunchen som Andreas lagat emedan han fyllde gas.

Vi hoppade ner lite efter det sista paret kommit upp efter deras första dyk, ändå hade vi haft två fina timmar ytintervall.

Vi hade tänkt se mera på maskin vid detta dyk och Danne hade helt klart för sig vart man går ner… nämligen genom den aktre dörren in i skylighten.

Vi kom ner på vraket, lastade av min stage vid uppstigningslinan och Danne gjorde sig av med sin oxygen 100 på samma ställe. Drog bak med scootern och la den i en ”hatch” (vet ej namn på dom där roliga nedgångsskärmarna på däck).

Vi simmade till dörren vi skulle gå ner i och se maskin men hahaha…när vi droppade ner genom hålet kom vi direkt ner i akterhyttskorridoren! Snyggt maskinrum Danne ;-) Kände igen oss direkt och tänkte väl inte mer på det utan drog igenom hytterna på ena sidan igen och skjöt upp genom den bakre ingången.

Danne pekade direkt föröver när vi kommit ut, skylighten tänkte jag, vi går ner där istället. Mycket riktigt, fram till skylighten bar det av för min buddy och han dök igenom ett av hålen där. Jag simmade in genom ena sidoingången och sedan spenderade vi säkert 10 minuter inne i överdelen och låg och tittade på maskin och brännarna som ligger där nere. Man kan verkligen se MASSVIS med detaljer om man tar sig tid och studerar närmare.

Efter vi gjort klart denna snurrom gick vi ut, simmade genom scandäck, kollade in rörrummet för första gången, eller egentligen tänkte jag på det för första gången efter vi talat om det under ytintervallet.

Danne plockade upp scootern och vi drog en vända runt Eldaren. Låg kanske 10 meter utanför
relingen när vi körde längs med sidan och kunde se det fina vraket utifrån på lite avstånd. Vraket är egentligen inte så stort men det SER STORT ut när man kollar på det från sidan för att inte tala framifrån.

Efter skrovsidan ungefär midskepps, en bit ner fanns ett lite större hål. Dit ner körde vi också, lyste in lite och såg ett rum, funderade lite vart på vraket rummet fanns. Det måste nästan finnas flera utrymmen längre ner i maskin där vi inte varit än.

Vi körde vidare och nådde fören men fortsatte långt vidare ut framför fören, låg kanske 5 meter nedanför däcknivå och 15 meter framför Eldaren mitt i fritt vatten och kikade på vraket. MÄKTIGT. Det blir liksom så ”impressive” när den ligger rätt på stenplatån och man kan se så långt åt varje håll.
Simmade emot linan när vi legat där i c:a 1 minut, plockade upp flaskorna och det var väldigt lagom att börja uppstigningen. Den planerade bottentiden var nästan slut, någon minut till godo hade vi.
Uppstigningen gick fint, trodde vi skulle möta på några flera dykare på vägen upp men icke. Alla tryckte i båten och läste eller drack kaffe eller vad dom nu gjorde…

Uppstigningen gick helt fint. Vi hade frångått tabelldykning litegranna på andra dyket eftersom vi inte fick såna stora djup som vi räknat på första dyket. Lade ändå till extra stopp och några minuter extra på 4,5 för att få extra konservatism i förhållande till datorn.

Gas: EAN30
Deco: EAN30
15-1
12-1
9-1
6-1
4,5-5