Namn: Lösen:

Dyk nr: 160, Eldaren (Blackan)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-02
MAXDJUP :
32,7 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
20+ meter
VISAD :
676 ggr

Under tredje och sista dyket för dagen skulle vi göra en liten tour och sedan kanske ta oss en titt i förpiken. Eftersom vi inte hade någon laddare med till scootern gjorde vi sista dyket utan scooter.

Vi var enda dykpar som gjorde tre dyk denna dag, hade effektivitet från början och gjorde våra två timmar mellan dyken, då fungerade planen samt att Andreas var snäll.

Nedstigningen gick fint, vi lossade bojjen från pollaren, la ifrån flaskorna enligt tidigare dyk och simmade direkt bort emot torpedhålet. Gick in i bunkerrummet och tillbaka förbi plåten och upp genom hålet till scandäckskorridoren, drog igenom den tvärs över och sedan ut. Några drive-throughs genom skylighten, kikade ner igen i maskin och Danne påkallade min uppmärksamhet. Han lyste ner och pekade, jag tittade och upptäckte nu luckan. Den leder säkert in till korridoren till akterhytterna.

Vi simmade sedan fram emot fören och skulle kika lite på förpiken. En i sänder hade vi planerat, jag la mig ovanför och lös in, visade åt min buddy att han kunde gå först. Han försvann ner där och det blev helt svart. Jag såg sedan hans lampa efter en minut och han simmade omkring där inne ytterligare en liten tid förrän han kom ut igen. Det verkar som att det är rätt bra med plats.

Nästan gång kan man gå ner båda två samtidigt, trodde först det var bara ett rum därnere med några förråd men det fanns tydligen britsar och annat.

Min klockan visade på 5 minuter kvar till deco enligt datorn, vi hade tänkt göra 25 minuters bottentid men jag bestämde mig för att inte göra flera penetreringar, dock om det är en kort liten en så är det liksom ingen vits att emot sista delen av dyket på det sista dyket för dagen och helgen tänja gränsen till det yttersta utan nu vara nöjda och istället avsluta med att göra en lugn och fin uppstigning enligt planering.

Danne frågade om jag vill gå ner men jag skakade på huvudet och pekade på klockan och gjorde tummen upp. Han accepterade och vi gled över nedgångarna till de främre bunkerrummen, dom ser riktigt inbjudande ut. Vi nådde linan och påbörjade uppstigning efter vi häftat på flaskorna.

Jag gick över till min stage vilken hade en OT 32:a i sig, inte mycket fetare än det jag hade i bakpaketet men dock lite bättre.

Uppstigningen gick faktiskt riktigt bra, speciellt 4,5 meters stoppet, det var nästan skolenligt. Låg mitt emot varandra nära och diffade inte mycket upp och ner på de 4 minuter vi låg där. Tog nästan 2 minuter sen från 4,5 och till ytan.

Log för sig själv när man låg i vattnet och njöt av en underbar helg och dag.

Gick upp för stegen för tredje gången och häftade av oss prylarna, sedan började återresan emot Muskö.

Under färden tillbaka fick jag en våt överraskning! Nämligen Gotlandsfärjans svallvåg som Andreas fick gira emot och bryta den med fören. Jag tyckte det verkade häftigt att stå längst fram och se gungningen när den biffiga Blackan skulle leka vågbrytare. Första storvågen lyfte fören högt upp och ett sug kändes i magen men sedan kom dunsen ner i nästa våg och ungefär 45 miljarder kubikmeter vatten översköljde Blackans för och jag blev VÄÄÄLDIGT blöt, folk skrattade åt mig :-( undra varför, har dom inte sett en korkad norrlänning förut…

Tack så mycket allihopa för en fin helg. Massa nya ansikten och trevliga bekantskaper man får förmånen att träffa inom denna fantastiska dyksfär.

Andreas! Du måste vara utbränd nu, som du har arbetat! Inte en endaste slö liten medhjälpare hade han med sig men fixade med allt. Logistik av gas, mat och färd fungerade grymt bra och han höll låda utan på Utö med historier som fick en att kikna att skratt…Gas: EAN29
Deco: EAN32
15-1
12-1
9-1
6-1
4,5-4