Namn: Lösen:

Dyk nr: 13, Björkvik, Ingarö, Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Göran  
DATUM :
2009-08-05
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
20 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
570 ggr

Kul kvällsdyk i Björkvik med Waterhouse, mitt första dyk i Sverige. Dök med våtdräkt och boots och handskar och luva. Vi gick i från stranden och gick ut ett antal meter innan vi la oss ner i vattnet och spände på oss våra fenor. Sedan sjönk vi ner på kanske en och en halv meters djup och simmade utåt längs bottnen.

Snart började en sluttning, och där simmade vi ner till maxdjupet på 14 meter. Därnere fanns inte så mycket fisk, och det var kallt om ansiktet, 10 grader i vattnet. Ändå ett coolt undervattenslandskap bestående av små partier av mörkt sjögräs och några stenar här och var. Min parkamrat hittade skelettet av en gammal keps. Överallt låg platta, myntformade lerbitar (någon som vet vad det är för något???) Lite längre upp såg jag en orädd, brun och ganska stor fisk som gömt sig under en sten, en såndär som simmar längs botten och som har huvudet lite uppåtvänt. Den flyttade inte på sig förrän man försiktigt petade lite på den.

Ännu lite grundare blev det mer vegetation, ålgräs. Där fanns det ganska mycket nyfikna abborrar som förmodligen börjat nafsa en i ansiktet om inte ens utandningsbubblor skrämt i väg dem. Jag såg en flundra på ungefär 1,5 dm i omkrets som snabbt for iväg längs bottnen in i ålgräset när vi närmade oss. Senare såg något som liknade spåren efter en flundra som flyr, nämligen uppvirvlad sand. När jag tittade lite närmare in i ålgräset fick jag syn på en liten kantnålsfisk, kanske 1,5 dm lång. Den var inte särskilt snabb, man kunde kupa händerna så att den fick simma runt där inne ett litet tag innan parkamraten simmade iväg så att man fick släppa tillbaka den i ålgräset och simma efter. Efter drygt 45 minuter under vattnet var vi tillbaka på stranden, och efter att jag kollat lite stora stim av räkor inne vid klipporna vid igångsplatsen gick vi upp ur vattnet, krängde av oss våra dykvästar och flaskor och klättrade upp på klipporna mot våra väskor.