Namn: Lösen:

Dyk nr: 148, "Karin", Arholma


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-16
MAXDJUP :
21,5 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
608 ggr

EAN ~24, 2x12

Var ska jag börja? Vi skulle ut på en premiärtur med Tessi till Najade, men kulingvindar satte resolut stopp för den planen. Men skall man dyka skall man dyka. Sagt och gjort, flexibla som det bästa konsultföretaget ställde vi om produktionsapparaten för dykning i hemmavattnen istället. Kunde inte ha blivit mer rätt. Vi jagade ut till ett vrak vi varit sugna på. Men eftersom bara 1/4 av sällskapet tyckte det verkade vara en bra idé att dyka där bland vågor och annat hårt skrot så omplanerade vi efter rådande vind och istället stack vi norrut. Vi körde sonar på tre olika pos, ingenting dykvärt. Således såg dykutsikterna ovanligt dystra ut. Lite som av en slump bestämde vi oss för att dyka på nåt som inte ens syntes på sonaren... eller ok, nåt skit var det väl.

Jag tokvägrade eftersom jag inte orkade simma runt bland plankor och titta på lera. Jonas & Emil insisterade. Jag tänkte inte stå i vägen, vill de hålla på blöta ner sig är det OK för mig. Jag och Thomas stannade i båten och stretchade. Efter 45 snabba minuter kom de upp och började dra historier om 3 ankare, block, jungfrur och ett helt intakt däck. Jag trodde ärligt att de försökte vara lustiga. Men det visade sig att det faktiskt fanns någonting där nere och att det var mer än dykbart.

Thomas och jag hoppade i och jagade ner längs linan. Jag var otroligt spänd! Tror inte min ögon när jag kommer ner på ett nysopat däck som är helt plant och intakt. Dessutom har jag (Emil?) bojat vraket klockrent. Till det vi noterar på vraket hör: Slipsten, flaskor i tre olika modeller, ett Pertrix-batteri (?) som var made in Norway, flera jungfrur, stora block, tre feta (!) ankare och höjdpunkten -
en träratt med mässingsbeslag på rattstativet. Om än bara en halv ratt, fortfarande helt jävla underbar! Vi hittade faktiskt delar av den andra halvan i form av mässingsbeslagen strax akter om den "hela" halva. Vi noterade även enmeters torskar och en bärgningsäker porslinstallrik. Man vill nog på stå att vraket troligen är dykt innan, för var är skeppsklockan? =)

Jonas och Emil avslutade med ett svep över dyprärien i jakt på dyk nr 2. Jag avstod klokt nog, men fick betala med en mobiltelefon som numera slutförvaras i havets djup. Vilken dag!