Namn: Lösen:

Dyk nr: 207, Öland - Humber


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-19
MAXDJUP :
47,6 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
3-9 meter
VISAD :
536 ggr

Bottengas: TX21/35 (D12) Dekogas: EAN50 (7l)
Bottentid: 20min

Så var det då dags för uppdyken på Tech1-kursen. Vi anlände t. Kårehamn kring 20-tiden tis kväll. Vi startade med en rundtur på M24 av Eva då hon gick genom alla rutiner kring båten. Sen fortsatte vi med att packa ombord allt och skruva o mickla innan de ropade att det var middagsdax. Lite osäkra på om det var menat även t. oss fortsatte vi att skruva o mickla en stund innan de kom igen o fråga om vi ville ha mat. Ja vi var ju lite hungriga så det tackade vi ju inte nej till.
Efter maten nalkades det dykplanering, planen var Humber då vädret skulle vara hyffsat fint och stilla.
När vi vaknar på onsdagen så meddelas det att vädret fortfarande är för blåsigt för Humber men att det istället blir Auguste Helmeric, det tackade vi (jag o Jocke) inte nej till medan de andra, som redan dykt det, lät lite tveksamma. Besättningen verkligen beklagade att det blivit som det blivit, men vi alla lugnade med att Auguste dyker gott.
Precis när vi ska ge oss av så meddelas det att första planen, Humber, står fast och att det ska mojna så pass att det ska vara genomförbart.

Ja dyket då, jag har ju varit nervös ett tag för just dessa dyk, på väg ner t. Öland satt jag och funderade på vad jag eg. gjorde där, "jag är ju alldeles för kass för att hålla på med den här typen av dykning". Vägen ut t. vraket var vääldigt guppigt och jag mådde inte riktigt bra kan man lugnt säga. Jag slapp hänga över relingen o mata fiskarna, men det krävdes massor av koncentration, vatten o tuggummi för att klara den biten (hade tagit Postafen på morgonen utifall att, precis som jag brukar). Det var ett evigt mickel med allt när det gungar sådant o sen när man allra helst vill undvika att gå ner i båten så fick jag be min snälle man o buddy om en hel massa (ja det var ju fler snälla själar som erbjöd sig o hjälpte till). Jag funderar en bra stund på att faktiskt hoppa över dyket då jag vet att Jocke kommer att få dyka iaf, det pendlar mellan de funderingarna och stunder då jag fullkomligt slår bort alla tankar på sjösjuka, gungande hav o en dykstege som får lustiga huset på Gröna att blekna ;o) T. slut sitter jag iaf där och väntar på att få hoppa i som nr2, JohanW är nr1. Dykplanen är att jag och Jocke ska dyka tillsammans med JohanW, jag ska leda dyket medan JohanW är nr2 och Jocke dekochef.

Pga det stökiga havet beslutas s-drill att göras på ca 6m där det borde ha lugnat ner sig lite. Vi blir avsläppta och simmar ut t. bojen där vi går ner så snart vi kommit fram. Väl nere i vattnet påbörjas en s-drill som börjar småstökigt, pga att det är jätteströmt, men slutar i total kaos ;o) bl.a. glömmer jag att byta t. longhosen o ligger en stund på min backup ända t. Micke visar mig och de andra i teamet att jag minsann glömt byta tbax. När vi efter 5min är klara så påbörjas nedstigningen. Nedstigningen känns väl rätt hyfsad förutom att vi kanske är lite långt från linan ett par ggr. Tittar på dykdatorn ett par ggr och förvånas över att jag inte alls tycker att det känns djupt. Jag skymtar vraket redan på runt 37m och märker där av att det är lite strömt. Ena planen vi hade var att dyka akterut, om det inte var strömt på vraket. Den andra planen var att försöka dyka mot strömmen t. en början. När vi kom ner väger vi alla av oss och gör OK-tecken. Sen hastas det iväg och jag väljer att försöka dyka mot strömmen vilket blir föröver på styrbord sida. Jag leder och är till en början riktigt flitig med att kolla av att det är ok med alla, men när vi rundar fören o man möts av strömmen så hamnar fokus lite mer på att ta sig runt, när man väl kommit runt så knuffas man in i vraket konstant o får putta ut sig med ett finger då o då. Här lyckas jag simma ifrån mina buddisar men väntar in dem då jag saknar deras lampstrålar, de gör tecken att jag måste ta det lite lugnare o jag saktar ner, tycker jag … sen kommer flackande lampan igen o de ber ännu en gång att sakta ner tempot … men va sjutton … nu simmar jag ju superlångsamt, jag stannar till där en stund innan vi fortsätter akterut på babord sida. Väl i aktern dippar vi ner t. proppen o ligger där o tittar en stund. Sen saktar upp t. relingen på styrbord sida och titta på alla hytter och så, vi avslutar med ett par varv uppepå bygget för att titta på maskintelegraf och kompass (verkligen jättefin kompass, men med spräckt glas). När datorn står på 25min så gör jag tummen mot de andra som också ligger samlat kring uppstigningslinan o vi påbörjar vår uppstigning.

Jag hänger upp min lampa men märker att den fastnat i d-ringen på nåt vis o lyckas sinka hela uppstigningen när jag ska haka loss lampan o hänga dit den igen…ååå va strulig jag känner mig. Men sen far vi raskt upp t. 27m där vi samlar ihop oss. Sen stopp på 24m där mr Instruktör tycker att vi ska stanna upp och titta på honom, tydligen har Jocke spenderat heela dyket med att ha backupen i munnen…illa av oss alla 3 i teamet att låta honom dyka så. Han ber oss hålla i linan nu iom att det känns lite stökigt, både i vattnet o kanske i teamet också. Vi gör våra gasförberedelser snabbt innan vi ger oss iväg mot 21m och gasbyte. Gasbyte går väl ok o vi ligger där en stund o nu får vi släppa linan igen :o) Jag känner mig rätt fumlig o yxig genom hela dyket, men jag antar att det är så man kan känna sig på sitt första riktiga djupa dyk ;o) vi kanske inte har de mest ultimata positionerna runt linan heller. Stackars Johan fick spendera hela dekot genom att backa, jag frågade honom om det kändes ok (tänkte om han va trött o ville byta) men han visar OK tbax hela tiden. När vi är uppe på 6m stoppet är det så pass strömt o stökigt att Micke tar fram linrullen o gör en John-line vi kan ligga på. Johan håller i linspole, jag håller i Johan o Jocke…ja han ligger bakom mig utan att hålla i någon. Efter våra 11 min på 6m går vi upp o börjar genast med att byta t. bakgasen och stuffa dekoflarran, jag vet inte vad jag gör men jag lyckas dippa ner t. 7m då jag fipplar med att försöka få fast manometer o dekoflarra i höftringen (jag hade lyckats knipsa ihop dem med varandra när jag kollade gastryck nere på vraket). Jocke dyker efter mig o påminner mig om att jag gått ner för djupt men lägger sig sen en bit ovanför medan jag fortsätter att mickla med både manometerslang o dekoflarra. T. slut lyckas jag fixa det och vi påbörjar en sakta uppstigning mot ett fortf. gungigt hav.

Väl på ytan gör vi stor OK mot båten o påbörjar vårt ytsim mot båten, där hakar vi av oss dekoflarror o klättrar en efter en upp i båten. Måste säga att det var förvånansvärt lätt att klättra upp i båten. Båten är ju minst lika hög som Blackan, men tack vare de täta stegen så behöver man inte ta i sådant för att ta sig mellan varje steg.

Väl uppe i båten väntas en debriefing av en halvbekymrad instruktör. Det enda som verkligen fanns att påpeka var just att Jocke fått dyka med backupen hela dyket (ja det va ju rent utav efterblivet tyckte han ;o)...) och att vi befann oss på tok för långt ifrån linan emellanåt. Annars var dyket ett rätt vanligt första tech-dyk. Nästa dyk får Alex o Johan göra på egen hand då de redan varit gjort några kurs-tech-dyk här i veckan och blev nog klara med sin kurs iom detta. Stort GRATTIS till er grabbar!!!

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Öland, Humber
Joakim Bergman - Öland, Humber