Namn: Lösen:

Dyk nr: 209, Öland - Auguste Helmeric


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-20
MAXDJUP :
52,4 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
2-9 meter
VISAD :
411 ggr

Bottengas: TX21/35 (D12) Dekogas: EAN50 (7l)
Bottentid: 20min
Dag 2 på dykresan. Igår kväll åkte ju Alex o JohanW hem som nyblivna Tech1or, ska det månne bli vår tur ikväll!? Vaknar efter en riktigt god natts sömn och taggad som få. Vi kom överens om igår att idag börjar vi med Jocke som leder dyket och jag leder dekot. Vi ger oss av från Kårehamn kring 9 och är framme runt 10.40, då är vi redan färdigklädda och behöver bara hoppa i riggarna. Vi är i rätt snart (efter att Eva har lagat Mickes handske/armleds-tätning som han stuckit sönder på något på båten medan vi satt och väntade).
I så gör i en s-drill medan vi håller i oss i linan för att det inte ska bli så stökigt. Den går riktigt hyffsad den med. Tror faktiskt inte det fanns något alls att påpeka där. Jag påminner om att kolla tiden innan vi ger oss ner, 3min står det på min dator då. Vi går ner o ner o ner, t. slut skymtar vi vraket…ooo så maffigt. Jocke pekar mot det håll han förstått att aktern är. Jaa planen var ju den att vi skulle runda aktern titta ner på proppen och sen simma över relingen o in i vraket igen för att ta oss fram mot fören o runt hela vraket. I själva verket blev det så att vi rundade aktern, rätt djupt och tittade på proppen, jag gör Jocke uppmärksam på att jag sett att hans ena backuplampa lyser så jag simmar fram t. honom o fixar det innan vi dyker vidare. Väl uppe på däck svänger Jocke snävt höger i tron om att han är på väg föröver (han håller för lampan så som vi planerat att göra här) nåja, jag tänker ”ska jag göra honom uppmärksam på att han är på väg fel” men nä tänker jag sen, va sjutton spelar det för roll, vi kan dyka runt här på aktern o ta fören nästa dyk. Vi dyker runt aktern igen, fast lite grundare denna gång och sen fortsätter vi föröver på riktigt. Det känns lite djupt men förstår att det bara är psykologiskt. Vi dyker upp mot bygget o snurrar runt där ett bra tag innan jag gör Jocke uppmärksam på att jag är lite kall. Det resulterar i att vi lämnar vraket 1min tidigare.

Själva uppstigningen då. Ja i början går den riktigt segt, vi har svårt att hålla tempot här på djupet. Efter hela 4-5min når vi 27m där vi samlar ihop oss o påbörjar själva dekoproceduren. På 24 stannar vi snabbt till o gör gasförberedelserna innan vi tar oss upp mot 21m. Jag riktigt tänker på de tips jag fått av Micke ang. uppstigningen ”att våga lita på min avvägning lika mycket här som nere på vraket o uppe på grundare vatten” jag tömmer dräkt o fyller på lite lite med gas i vingen för att ta mig uppåt. Gasbytet på 21m går lugnt o fint förutom att jag lyckas snärja in longhose med dekoslang, Micke gör oss uppmärksamma på det (visar och gör en snärt på sina fingrar) och fixar det åt mig. Han visar sin dekoflarra och vi godkänner den, därifrån räknar jag på 3min på det stoppet. Sen när vi når 18m så slår klockan om nästan precis efter att vi lagt oss på stoppet så där la jag på en extra min, vilket jag inte ska göra fick jag lära mig sen. Resten av stoppen går riktigt lugnt och bra och uppe på 6m gör Jocke en John-line som vi ligger fint på under våra 11min där. På 5m stuffar vi undan våra dekoflarror o går på bakgasen.

Lugnt o fint dyk o inte så mycket skäll efteråt, det enda vi ska tänka på är var vi gör av alla slangar och hålla reda på det åt varandra, inte ge OK när den andra trasslat in slangar m.m. Då Jocke nog tycker att jag fått oförskämt lite kritik så frågar han Micke "ja men ska vi ta o prata om Angelicas froggisar" o ler lite pillimariskt.

Lunch o dykkoma…1 dyk kvar, ska vi bli klara med kursen, det är frågan!!!!

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Öland, Auguste Helmeric
Joakim Bergman - Öland, Auguste Helmeric