Namn: Lösen:

Dyk nr: 14, Gålö, Dalarö, Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Miguel Eliasson  
DATUM :
2009-08-19
MAXDJUP :
14,8 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
20 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
575 ggr

Återigen dags för ett kvällsdyk med Waterhouse. Vi samlades i butiken, kollade utrustningen och åkte ut mot Dalarö. Ikväll skulle vi dyka på Gålö. Minibussen parkerade ett fåtal meter från en brygga där fyra- fem medelstora båtar låg förtöjda. Längre bort längs vägen vi kommit på gick en liten bro över vattnet.

Vi tog på oss utrustningen och gick ner till strandkanten. Jag dök med våtdräkt. Redan innan vi gått i vattnet märkte vi att min hyrda dykväst var för stor. Vi drog åt alla remmar så gott vi kunde och gick sedan i vattnet. Om man var noga med att inte halka på stenar var det lätt att gå i. När vi stod på en och en halv meters djup la vi oss ner i vattnet och tecknade till varandra att vi skulle sjunka ner.

Under vattnet var det först lite upprivet men efter en stund det riktigt bra sikt. Min parkamrat hade haft med sig två undervattenslampor, en stor och en lite mindre och jag fick låna en. Det gav verkligen dyket ett extra plus! Att kunna lysa på saker under vattnet gav fina färger, och lampans lite blåaktiga sken gjorde det coolt att lysa igenom några öronmaneter som lugnt svävade runt i vattnet.
Sedan blev det dramatik. Miguel, min parkamrat simmade nästan på en stor ål som legat och gömt sig. Jag hann bara skymtaden innan den simmade iväg mellan mina ben och bort från oss. Det var coolt!

Vi simmade vidare genom undervattenslandskapet som var rikt på vegetation. Stenar fanns här och var och stundtals var det riktigt kuperat med runda undervattensklippor täckta med musslor. Såg två konstiga vita gråssuggsliknade djur som inte rörde sig när man lyste på dem med lampan. Lite kackerlacksliknande. Fisklivet bestod mest av sandfärgade, spiggliknande fiskar på ungefär två tre centimeter. Det var dåligt med fiskar som var större än fyra centimeter. Såg på håll två fiskar som förmodligen var abborrar eller mörtar, men om man vill se abborre är Björkvik bättre.
Miguel upptäckte något lite större djur under mig, men när jag skulle titta efter hade det simmat iväg och jag såg bara lite uppvirvlad sand. Vi såg efter ett tag ett stort kar på kanske en 75 kubikcentimeter vars yta helt och hållet var täckt av musslor.

Att min väst var alldeles för stor märktes tydligt när vi simmade upp på grundare vatten. Det minskande trycket gjorde att luften i den expanderade vilket ökade flytkraften, och att västen var för stor gjorde att jag hade svårt att vände mig uppåt för att kunna få ut luft ur den. Tillslut fick jag hjläp av Miguel att vara upprätt i vattnet så att jag kunde få ur luft ur västen.
Inte bra för flykrafts-självförtroendet!

Snart simmade vi upp till ytan för att orientera oss, och vi beslutade oss för att dyka ner, simma runt bryggan och sedan gå upp där vi gick ner. Vi dök ner, och simmade under en av båtarna så att man kunde se skrovet på den underifrån. bryggan gick ner under vattnet som en vägg på kanske två och en halv, tre meter vilket var coolt, lite som en mindre korallvägg, dock inte så många koraller:)

Snart hade vi simmat runt bryggan och gått upp ur vattnet, och dyket på Gålö var avslutat:)